Σάρωσε τα πάντα ο Ζορμπάς: Ένα νεκρός και 4 αγνοούμενοι. Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό τους | Epirus World

Σάρωσε τα πάντα ο Ζορμπάς: Ένα νεκρός και 4 αγνοούμενοι. Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό τους

Ένα νεκρό στο Βραχάτι και τέσσερις αγνοούμενους αφήνει πίσω του το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά», που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αρκετές περιοχές.
Νεκρός εντοπίστηκε συνταξιούχος αστυνομικός, κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην περιοχή του Βραχατίου στην Κόρινθο.
Ο άτυχος άνδρας υπέστη έμφραγμα μέσα στο αυτοκίνητο εν ώρα οδήγησης, όπως μεταδίδει το korinthostv.gr.
Υπενθυμίζεται ότι, στο νομό Κορινθίας οι ζημιές από την έντονη βροχόπτωση είναι τεράστιες, δρόμοι έκλεισαν, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ προκλήθηκαν και σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Τέσσερις αγνοούμενοι
Τέσσερις αγνοούμενους άφησε πίσω της η κακοκαιρία που σάρωσε κυρίως Εύβοια, Φθιώτιδα και Πελοπόννησο, που σήμερα αναμένεται να χτυπήσει σε Σποράδες, Χαλκιδική και βορειοανατολικό Αιγαίο .
Συγκεκριμένα στο Μαντούδι αγνοούνται τρεις άνθρωποι, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, και ένας 27χρονος.  Στην περιοχή παραμένουν εγκλωβισμένοι ο δήμαρχος, Χρήστος Καλυβιώτης με τον δ/κτη της ΠΥ Χαλκίδας, Βαγγέλη Παλιό και τους κατοίκους. Στο σημείο επιχειρούν η 7η και η 1η ΕΜΑΚ, ενώ η στάθμη του νερού μέσα στην πόλη έχει φτάσει τα 3 μέτρα. 
Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, σε αγροτικές καλλιέργειες, σε ποιμνιοστάσια και μελίσσια κατά μήκος όλου του δήμου Λίμνης, Μαντουδίου, Αγίας Άννας.
Ωστόσο, συναγερμός έχει σημάνει και στον Αλμυρό Μαγνησίας, για τον εντοπισμό 73χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος αγνοείται από το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν μαζί με τον βοηθό του έσπευσαν να προστατεύσουν από την κακοκαιρία τα ζωντανά του και κατόπιν στην πορεία χάθηκαν. Ο βοηθός επέστρεψε και ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν άμεσα έρευνες, ζητώντας τη συνδρομή των Πυροσβεστικών Δυνάμεων. 
Στη δίνη του «Ζορμπά» βρίσκεται η Μαγνησία, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Σκιάθο.  
Στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας η βροχή έπεφτε με σφοδρή ένταση, όμως ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που συγκεντρώθηκαν εκεί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την ύφεση των καιρικών συνθηκών για να αντλήσουν νερά από επικίνδυνα σημεία, σπίτια και καταστήματα.  
Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για σήμερα Δευτέρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή τους. 
Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας στους δήμους Κιάτου και Βέλου - Βόχας Κορινθίας, όπως ανέφεραν με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δήμαρχοι Σπύρος Σταματόπουλος και Αννίβας Παπακυριάκος αντίστοιχα. Επίσης, σήμερα και αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και στους δύο δήμους.
Πώς και πού θα κινηθεί τις επόμενες ώρες ο κυκλώνας «Ζορμπάς»
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, στο... μάτι του κυκλώνα θα συνεχίσουν να βρίσκονται τις επόμενες ώρες η Εύβοια και οι Σποράδες ενώ θα επηρεαστούν από τις ισχυρές καταιγίδες βαθμιαία τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.
Στο μάτι… του κυκλώνα «Ζορμπά» Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος
Εικόνες καταστροφής στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο -με αρκετές περιοχές να τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- και τρία άτομα στο Μαντούδι Ευβοίας, που μέχρι χθες αργά το βράδυ ήταν ακόμα αγνοούμενοι, άφησε στο πέρασμά του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σήμερα, αργά το απόγευμα, μετά την εξασθένηση του φαινομένου, αναμένεται ο τελικός απολογισμός των καταστροφών του φαινομένου. Δεκάδες περιοχές στην Ελλάδα «πνίγηκαν», με το ύψος της βροχής να φτάνει ακόμα τα και τα 259 mm το Σάββατο. To φαινόμενο αναμένεται να εξασθενήσει από σήμερα αργά το απόγευμα, οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν ότι ακόμα και οι μικρότερης έντασης βροχοπτώσεις σε περιοχές που «πλημμύρισαν» μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.
Στις παραποτάμιες περιοχές του Ωρωπού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων υπό το φόβο των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Πρόβλεψη
 Σήμερα θα έχουμε κάποια υπολείμματα της κακοκαιρίας, με τον καιρό να βελτιώνεται από αργά το απόγευμα. «Το πρώτο μισό της ημέρας θα σημειωθούν βροχές σε Ανατολική και Στερεά Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Εύβοια, η Βοιωτία, η Θεσσαλία, στις Σποράδες, αλλά και στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία, όπως η Χαλκιδική», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος και συνεχίζει: «Λιγότερα φαινόμενα θα έχουμε στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ αργά το απόγευμα το φαινόμενο θα κινηθεί προς τα βόρεια κι εκεί στο Θρακικό Πέλαγος αναμένεται να διαλυθεί. Οι βροχές που αναμένονται σήμερα θα είναι μικρότερης έντασης, όμως επειδή θα συνεχιστούν σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί, θα είναι δύσκολη η κατάσταση».
Πάντως, ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για κάποιο καινούργιο καιρικό φαινόμενο. «Τέτοιου είδους κυκλώνες έχουμε τα τελευταία 40 χρόνια, έναν με δύο το χρόνο, απλά τις περισσότερες φορές τύχαινε το πέρασμά τους να είναι μόνο πάνω από τη θάλασσα, χωρίς να επηρεάζει τη στεριά», εξηγεί.
Καταστροφές
Η περιοχή στο Μαντούδι Ευβοίας ήταν αποκλεισμένη και ισχυρές δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχείρησαν στο σημείο για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Στο σημείο βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης συμβουλεύοντας τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 1.800 κλήσεις, εκ των οποίων οι 165 ήταν στην Εύβοια. Στην περιοχή της Κορινθίας σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός με 960 κλήσεις, ενώ δεύτερη ήρθε η Αττική με 286 κλήσεις.
Σοβαρές κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο δρόμο Δροσιάς-Λουκίσσια στη Χαλκίδα. Το βουνό Χτυπάς κατέβασε τόνους φερτών υλών, με αποτέλεσμα να κόψει το δρόμο σε τέσσερα σημεία. Στο Μαντούδι, υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, αλλά και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής. Το ύψος του νερού ανέβηκε αρκετά, με πολλούς πολίτες να κατευθύνονται προς τις ταράτσες των σπιτιών τους για να προστατευθούν. Στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου της Αρκίτσας αλλά και της Αταλάντης πλημμύρισαν καταστήματα, ενώ στη συνέχεια η κακοκαιρία έπληξε με σφοδρότητα τον Θεολόγο και τη Μαλεσίνα. Στον Θεολόγο, η θάλασσα έφτασε μέχρι τον οικισμό, ενώ και ο Δήμος Λοκρών πλημμύρισε. Οπως σημείωσαν τοπικοί άρχοντες των περιοχών, τα ρέματα υπερχείλισαν παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους, ενώ υποστηρίζουν ότι είναι οριακά για επόμενες βροχές.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τις Δημοτικές Ενότητες Αταλάντης και Μαλεσίνας – Θεολόγου του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και τις Δημοτικές Ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Αννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε κατάσταση Εκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Στην περιοχή του Βέλου Κορινθίας διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών και στο Ξυλόκαστρο πλημμύρισαν σπίτια. Το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Κιάτου έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση στην πόλη και στα γύρω χωριά και ως εκ τούτου περίπου 15.000 κάτοικοι να έχουν μείνει χωρίς νερό, με τους αρμόδιους να σημειώνουν ότι δεν θα επιδιορθωθεί άμεσα η βλάβη, καθώς οι ζημιές στην περιοχή είναι πολλαπλές. Παράλληλα γκρεμίστηκαν γέφυρες ενώ έχει διακοπεί και η αγροτική οδοποιία, με τους αγρότες να μην έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειες.
Οι δήμαρχοι Βέλου και Κιάτου έχουν ζητήσει ενίσχυση από την Πολιτεία, ενώ αναμένονται και κλιμάκια από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών για την καταγραφή των ζημιών.
Και στα Μέγαρα είχαμε καταστροφές, με την κατάρρευση γέφυρας που περνά πάνω από το δρόμο που συνδέει την παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου με τη Βαρέα.
Σύμφωνα με ενημέρωση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, τα σημαντικότερα από τα οποία εντοπίζονται στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο), στην Αργολίδα (Αργος, Νέα Κίος και Κιβέρι) και τη Βόρεια Εύβοια, με τις πληγείσες περιοχές να κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σήμερα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κιάτο, Βέλο, στη Βόρεια Εύβοια, στη Χαλκίδα και τη Σκιάθο, καθώς και οι παιδικοί δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ (MM) ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
Θεολόγος Φθιώτιδας 205
Ζαγορά Πηλίου 196
Στενή Ευβοίας 165
Σιμωνόπετρα 138
Σκιάθος 111
Βατερή Ευβοίας 108
Αράχοβα 85
Ιπποκράτειος Πολιτεία 85
Ποια σχολεία θα είναι κλειστά 1 και 2 Οκτωβρίου
Η κακοκαιρία χτυπάει πολλές περιοχές της Ελλάδας από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου με τον κυκλώνα Ζορμπά να προκαλεί καταστροφές.
Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων πολλά σχολεία δεν θα ανοίξούν ούτε αύριο Δευτέρα 1 Οκτωβρίου
Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα 01/10, τα σχολεία στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των καταστροφών που έπληξαν την περιοχή.
Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, θα παραμείνουν κλεισάί για αύριο Δευτέρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Δήμος Χαλκιδέων
Από τον Δήμο Χαλκιδέων ανακοινώνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, όλα τα σχολεία της Α’ βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων, λόγω των ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων.
Δήμος Ξυλοκάστρου
Το Ξυλόκαστρο χτυπήθηκε το Σαββατοκύριακο σφοδρά από τον "ζορμπά"  ο οποίος δημιούργησε πλυμμήρες στους δρόμους τις πόλης. Κλειστές θα παραμείνουν την Δευτέρα  όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου.
Δήμος Σικυωνίων
Με απόφαση του Δημάρχου Σικυωνίων αποφασίστηκε η μη λειτουργία των παρακάτω Σχολικών Μονάδων στις 01 & 02 Οκτωβρίου 2018 ως εξής:
1.   Δημοτική Ενότητα Σικυωνίων
1ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου & 3ο Νηπιαγωγείο Κιάτου
2ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου & 5ο Νηπιαγωγείο Κιάτου
3ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου & 2ο Νηπιαγωγείο Κιάτου
4ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου
6ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου & 4ο Νηπιαγωγείο Κιάτου
7ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου & 1ο Νηπιαγωγείο Κιάτου
7ο Νηπιαγωγείο Κιάτου
6ο Νηπιαγωγείο Κιάτου
Δημοτικό Σχολείο Μουλκίου
Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου &Νηπιαγωγείο Κρυονερίου
Δημοτικό Σχολείο Πασίου &Νηπιαγωγείο Πασίου
Νηπιαγωγείο Αρχαίας Σικυώνας
Νηπιαγωγείο Μεγάλου Βάλτου
Νηπιαγωγείο Κάτω Διμηνιού
   Δημοτική Ενότητα Στυμφαλίας
Δημοτικό Σχολείο Καλλιάνων
Νηπιαγωγείο Ψαρίου
Νηπιαγωγείο Στυμφαλίας
     Δημοτική Ενότητα Φενεού
Δημοτικό Σχολείο Φενεού
Νηπιαγωγείο Μεσινού
Κιάτο 30 Σεπτεμβρίου 2018
Δήμος Βέλου
Με εντολή Δημάρχου όλα τα σχολεία του Δήμου Βέλου Βόχας, Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης καθώς επίσης τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί, θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες, Δευτέρα και Τρίτη (1 και 2 Οκτώβρη) προκειμένου να γίνουν καταγραφές και αποκατάσταση των ζημιών ώστε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και η ασφαλή προσέλευση των παιδιών.
Ο Δήμαρχος Βέλου Βόχας
Αννίβας Παπακυριάκος
Δήμος Σκιάθου
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί της Σκιάθου και κυρίως λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ο Δήμαρχος Σκιάθου Δημήτρης Πρεβεζάνος με απόφασή του αναστέλλει τη λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά ) τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου. 
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου