Γιάννενα: Αυτή είναι η λίμνη μας! | Epirus World

Γιάννενα: Αυτή είναι η λίμνη μας!

Οι μέτριοι άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ώρες και ο κυματισμός έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα της Παμβώτιδας να έχει γεμίσει από αφρούς. Ιδιαίτερα δυσάρεστη είναι η εικόνα κοντά στο Πάρκο Κατσάρη, όπου ένα παχύ στρώμα αφρών και πλαγκτόν καλύπτουν την λίμνη. Και άλλα σημεία όμως στην επιφάνειά της, ειδικά κοντά στις ακτές καλύπτονται και πάλι από αφρούς, φαινόμενο που έχει καταγραφεί και τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά μετά από περιόδους ανομβρίας. Μάλιστα φαίνεται ότι οι αφροί συνδέονται άμεσα με την ρύπανση της Παμβώτιδας, κυρίως από αστικά απόβλητα καθώς και με τις καιρικές συνθήκες.

Τις τελευταίες ημέρες και λόγω της ξηρασίας του Σεπτεμβρίου η στάθμη έχει υποχωρήσει όχι όμως σε ασυνήθιστα επίπεδα.

Υπήρξαν προηγούμενα χρόνια όπου την ίδια εποχή η στάθμη ήταν σε αρκετά χαμηλότερο σημείο. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τις περσινές εικόνες όπου είχαν αποκαλυφθεί τμήματα του πυθμένα.

Το φαινόμενο των αφρών πάντως έχει συνδυαστεί περισσότερο με τις καιρικές συνθήκες, όπως τους ανέμους που επικρατούν καθώς και με τα επίπεδα του φυτοπλαγκτόν.

Φυσικά είναι κοινό μυστικό ότι η λίμνη εξακολουθεί να δέχεται αστικά απόβλητα, ορισμένες φορές όμως και ζωικά, με αποτέλεσμα η κατάστασή της να επιβαρύνεται.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου