Η Φιλιππιάδα γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Βησσαρίωνα | Epirus World

Η Φιλιππιάδα γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Βησσαρίωνα

Με λαμπρότητα θα γιορτάσει και φέτος  η Φιλιππιάδα τον Πολιούχο της Άγιο Βησσαρίωνα.

Σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, ενώ το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου θα τελεστούν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου.

Ο Άγιος Βησσαρίων καθιερώθηκε ως ο πολιούχος της Φιλιππιάδος  μετά από μία μια περίοδο δεκατεσσάρων μηνών, όπου η τρομερή πανώλης νόσος ενέσκηψε στην πόλη της Φιλιππιάδος επιφέροντας τον θάνατο σε περίπου τρεις χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές. Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή απαλλάχτηκε οριστικά από τον φοβερό λοιμό της πανώλους, όταν μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών, οθωμανικών και εκκλησιαστικών, έφθασε στην Φιλιππιάδα η ιερά και χαριτόβρυτος κάρα του αγίου Βησσαρίωνος, επισκόπου Λαρίσης του θαυματουργού, του και κτήτορος της Ιεράς Μονής Δουσίκου Πύλης Τρικάλων.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Βησσαρίωνα  κτίστηκε τον 19ο αιώνα και εντυπωσιάζει με το περίτεχνο κωδωνοστάσιό του, εξαιρετικό δείγμα επτανησιακής αρχιτεκτονικής, καμωμένο το 1912.
mypreveza
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου