Σάλος με τα ακίνητα που πέρασαν στο υπερταμείο… | Epirus World

Σάλος με τα ακίνητα που πέρασαν στο υπερταμείο…

Σάλος έχει προκληθεί με τα ακίνητα που πέρασαν στο υπερταμείο, μεταξύ των οποίων και σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων. Η υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον περασμένο Ιούλιο, περιλαμβάνοντας πάνω από δέκα χιλιάδες κωδικούς σε ολόκληρη την χώρα. Αποτέλεσε ένα από τα προαπαιτούμενα των «θεσμών» προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Πίσω όμως από τους Κωδικούς αυτούς, όπως αποκαλύπτεται με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, κρύβονται χώροι ζωτικής σημασίας και βέβαια πολιτιστικά μνημεία και μουσεία.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και ο Προιστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διαβεβαιώνουν ότι τα ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος θα εξαιρεθούν και ήδη επεξεργάζονται τα πλήρη στοιχεία τους ώστε να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Όμως από πολλές πλευρές εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για την τύχη τους και το μέλλον που τους επιφυλάσσεται.

Στα Γιάννινα, τα σημαντικότερα μνημεία που πέρασαν στο υπερταμείο είναι το Φετιχέ Τζαμί, το Τζαμί Καλούτσιανης, τα Οθωμανικά λουτρά και η Οθωμανική βιβλιοθήκη, αλλά και το Αρχοντικό Μίσιου και το Βυζαντινό Μουσείο!

Τα μνημεία που βρίσκονται εντός του Κάστρου, όπως είναι τα Οθωμανικά λουτρά και η Βιβλιοθήκη, αποτελούν μέρος του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου που πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Προς το παρόν είναι άγνωστο αν οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορέσουν να υλοποιηθούν και μέσω ποιας διαδικασίας.

Το μεγαλύτερο «φιλέτο» των Ιωαννίνων που πέρασε στο υπερταμείο είναι το στρατόπεδο Βελισσαρίου.

Πρόκειται για έναν χώρο ζωτικής σημασίας για την πόλη και το λεκανοπέδιο, που παρότι τα προηγούμενα χρόνια διεκδικήθηκε από τον Δήμο, δεν αποδόθηκε στην πόλη.

Φαίνεται ότι πλέον περιθώρια τέτοια δεν υπάρχουν, με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα επόμενα χρόνια.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Λιμνοπούλας είναι ένα ακόμη κομμάτι που εκχωρήθηκε, όπως και άλλες εκτάσεις στην παραλίμνιο και τους Αμπελοκήπους.

Ο Δήμος συγκαλεί ευρεία σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις κλιμακώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας καθώς και εκεί χάνονται εμβληματικοί χώροι.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου