Μ. Ελισάφ: Μία καινοτόμα πρόταση για τα αδέσποτα | Epirus World

Μ. Ελισάφ: Μία καινοτόμα πρόταση για τα αδέσποτα

Μια καινοτόμα πρόταση για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων καταθέτει ο Καθηγητής Παθολογίας Μωυσής Ελισάφ. Λίγο πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Ιωαννιτών, ο κ. Ελισάφ, έχει ήδη επεξεργαστεί προτάσεις για σοβαρά ζητήματα της περιοχής. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι υπαρκτό και κατά διαστήματα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί και οι τραυματισμοί συμπολιτών. Η πρόταση που αναπτύσσει ο κ. Ελισάφ έχει ως βασικό άξονα την λειτουργία καταφυγίου για μόνιμη φιλοξενία των αδέσποτων.. Ενός καταφυγίου που θα μπορούσε να λειτουργεί και ως πρότυπο θεματικό πάρκο.
Η πρόταση αναλυτικά:
  1. Στόχος της υπάρχουσας νομοθεσίας είναι η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων
  2. Οι βασικοί άξονες αυτού του προγράμματος είναι:
             Η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων
             Η ηλεκτρονική καταγραφή τους
             Η ηλεκτρονική σήμανση τους
             Ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας.
             Η αποπαρασίτωση
             Η στείρωση
             Οι εμβολιασμοί
             Η ενδεχόμενη υιοθεσία, αφού κάθε ενδιαφερόμενος με μία Υπεύθυνη Δήλωση μπορεί να υιοθετήσει ένα αδέσποτο.
             Η επανατοποθέτηση στο χώρο από τον οποίο έχουν περισυλλεχθεί, εκτός από όσα αποδεδειγμένα πάσχουν από χρόνια και ανίατα νοσήματα, είναι επικίνδυνα ή είναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν και η τοποθέτηση ταϊστρών και αυτόματων ποτιστρών σε επιλεγμένα σημεία μακριά από σχολεία, νοσοκομεία, αρχαιολογικούς χώρους, εθνικές οδούς κ.τ.λ.
Ο Δήμος Ιωαννιτών στα πλαίσια εφαρμογής του Καλλικράτη λειτουργεί σχετικά ικανοποιητικά το Δημοτικό Κυνοκομείο.
Όμως στο Δήμο Ιωαννιτών όπως και σε άλλους Δήμους της χώρας αντί της μείωσης έχουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
Οι λόγοι είναι πολλοί, οι πιο σημαντικοί από τους οποίους είναι:
             Πολλά αδέσποτα ζώα έρχονται από άλλους Δήμους
             Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν
             Αναπαράγονται από μόνα τους ελεύθερα
             Έχουν εύκολη πρόσβαση σε νερό και τροφή (κυρίως σε σκουπίδια, κάδους κ.λ.π)
             Δημιουργούν αγέλες και σιγά – σιγά επεκτείνονται και καταλαμβάνουν νέους ζωτικούς χώρους
Έτσι τα συναντάμε  καθημερινά να σχηματίζουν αγέλες και να περιφέρονται στους δρόμους, στα πάρκα, στις πλατείες, στους προαύλιους χώρους των νοσοκομείων, στην Πανεπιστημιούπολη, γύρω από σχολεία κ.τ.λ. με προφανείς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, αφού:
             Διατρέφονται ελλιπώς
             Τα περισσότερα δεν έχουν δεχτεί ποτέ στη ζωή τους κτηνιατρική περίθαλψη, οπότε είναι εκτεθειμένα σε κάθε μορφής  κίνδυνο για την υγεία τους
             Είναι δεξαμενή διαφόρων ασθενειών για τα υπόλοιπα ζώα και τους ανθρώπους (μετάδοση νοσημάτων όπως η λεϊσμανίαση)
             Πολλά παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά, ενοχλούν και τρομοκρατούν τους διερχόμενους και έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με δαγκώματα, μερικά από τα οποία πολύ σοβαρά.
Επειδή λοιπόν το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δυσεπίλυτο και οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν απέδωσαν, υιοθετούμε μια καινοτόμα πρόταση:
Την ίδρυση και λειτουργία ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ αδέσποτων ζώων για ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΜΟΝΗ και διαχείριση των ζώων αυτών με τελικό στόχο να μη κυκλοφορεί ελεύθερα κανένα αδέσποτο ζώο.
Η Κ.Υ.Α. με αριθμ. 1915/90550/29-08-2017 στο ΦΕΚ 3114/08-09-2017, Τ. Β΄, προβλέπει όλα τα προαναφερθέντα πλην της μόνιμης διαμονής, για την οποία βέβαια απαιτείται μεγαλύτερη έκταση και χρηματοδότηση από αυτή που διατίθεται για το υφιστάμενο κυνοκομείο. Θα ζητηθεί ως εκ τούτου η δυνατότητα πιλοτικής εφαρμογής της μόνιμης διαμονής των αδέσποτων ζώων αφού εξασφαλισθεί η έκταση και οι απαραίτητες πιστώσεις. Η απαιτούμενη έκταση μπορεί να διατεθεί  από τις υπάρχουσες δημοτικές εκτάσεις. Ο χώρος μπορεί να λειτουργεί και ως πρότυπο θεματικό πάρκο με την ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτήτων.
Επιπρόσθετα, θα βοηθούσε η άμεση συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις που υπάρχουν στο νομό για τον έλεγχο και την εποπτεία του καταφυγίου, τη βοήθεια στη σίτιση των ζώων, στις υιοθεσίες και στην ενδεχόμενη χρηματική συνδρομή από τα δικά τους προγράμματα.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου