Υπογραφές για το γεφύρι της Πλάκας… Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν! | Epirus World

Υπογραφές για το γεφύρι της Πλάκας… Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν!

Σε μία εκδήλωση με πολλούς συμβολισμούς υπογράφηκε η σύμβαση για την αναστήλωση της γέφυρας της Πλάκας. Δίπλα στο ιστορικό γεφύρι, εκεί όπου ένα στοίχημα, αυτό της διατήρησης και της διάσωσης των τμημάτων του κερδήθηκε κι εκεί όπου ανοίγει ένα άλλο.. Γιατί, όπως επεσήμαναν μελετητές και υπηρεσιακοί, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν! 

Και πρόκειται για ένα έργο πρωτόγνωρο για την χώρα.. Την πρώτη αναστήλωση ενός τέτοιου γεφυριού με άνοιγμα καμάρας που φτάνει στα σαράντα μέτρα… Ανάλογο προηγούμενο δεν υπάρχει στην Ευρώπη και η γέφυρα του Μόσταρ που χρησιμοποιείται συχνά ως παράδειγμα, έχει άνοιγμα είκοσι μέτρων..
Οι μελετητές του Πολυτεχνείου πέτυχαν αυτό που έμοιαζε ανέφικτο.. Κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά των Ηπειρωτών μαστόρων και να ολοκληρώσουν μία μελέτη για ένα γεφύρι που δεν μοιάζει απλά αλλά θα είναι ίδιο με αυτό που έπεσε.
Τώρα καλούνται οι τεχνικοί να πετύχουν αυτό ακριβώς που έκαναν οι Ηπειρώτες μάστορες ενάμισι αιώνα πριν.
Να ξαναστήσουν το γεφύρι!
Η εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης έγινε παρουσία των Υπουργών Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη. Παρούσα η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας, ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος που σήκωσε το κύριο βάρος της μελέτης, ο αρχιτέκτονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης που είχε την ευθύνη για όλες τις πρόδρομες εργασίες, υπηρεσιακοί των Υπουργείων..
Οι βουλευτές Γιάννης Στέφος και Βασίλης Τσίρκας, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Λυκοτραφίτης και Αλέξανδρος Λάμπρου, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και άλλοι.
Στην διαδρομή των τριών χρόνων, από την ημέρα που έπεσε το γεφύρι, χρειάστηκε να γίνουν πολλά.
Ο βασικός παράγοντας όμως, που οδήγησε στο τελικό αποτέλεσμα ήταν η συνεργασία. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κλήθηκαν υπουργεία, επιστήμονες, αυτοδιοίκηση να συμπράξουν για έναν κοινό στόχο. Και το πέτυχαν.
«Είναι ένα μνημείο που σηματοδοτεί πλέον μια σύγχρονη προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας» ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης συμπληρώνοντας πως σε όλη την προσπάθεια που έγινε δεν μπήκαν κομματικές ή πολιτικές λογικές.
Για μία συμβολική στιγμή μίλησε η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, σημειώνοντας ότι το γεφύρι θα έχει μια νέα ταυτότητα και θα είναι ένα σύμβολο ανάπτυξης.
Χαρούμενη και συγκινημένη η πρώην Υπουργός Λυδία Κονιόρδου, τόνισε ότι το γεφύρι αποδεικνύει τι μπορεί να κάνει η συνεργασία..
«Άρα γίνεται»… Με αυτές τις λέξεις χαιρέτησε την εκδήλωση η βουλευτής Άρτας και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.
Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας αναφέρθηκε στην συνδρομή που υπήρξε από το επιστημονικό δυναμικό αλλά και στην μεγάλη πρόκληση να ξαναστηθεί το γεφύρι όπως ακριβώς ήταν.
«Φτιάχνουμε το ίδιο γεφύρι κι αυτό είναι ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας.. Θα είμαστε εδώ και όταν θα ξακαλουπώνουμε θα τρέμει το φυλλοκάρδι μας», ανέφερε ο Καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκοςτονίζοντας ότι το Πολυτεχνείο θα είναι σε θέση μάχης και θα αποτελεί τον εγγυητή της ποιότητας.
Ιστορική χαρακτήρισε την μέρα ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ενώ για μία μεγάλη στιγμή για την περιοχή μίλησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Λυκοτραφίτης.
Στην εκδήλωση μίλησαν υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών.
Αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που υπήρξαν τα προηγούμενα τρία χρόνια μέχρι και στις εμπλοκές της τελευταίας στιγμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο που οδήγησε σε δίμηνη καθυστέρηση την υπογραφή της σύμβασης.
Οι αναφορές στον πρωτομάστορα του γεφυριού τον Ηπειρώτη Κώστα Μπέκα ήταν πολλές.. Εκείνος έμεινε στην ιστορία. Από τους σημερινούς πρωτομάστορες δεν επιθυμεί κανένας το ίδιο…
Στην Πλάκα το εργοτάξιο στήθηκε και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε!
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου