Τραμπ προς πΓΔΜ: Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών | Epirus World

Τραμπ προς πΓΔΜ: Ιστορική η συμφωνία των Πρεσπών

Πυκνώνουν οι διπλωματικές κινήσεις του διεθνούς παράγοντα για την στήριξη της υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών στο επερχόμενο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην πΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου. 

Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τον σκοπιανό ομόλογό του, κ. Ιβανόφ, με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας της πΓΔΜ στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς όπως σημειώνει ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας, την οποία αποκαλεί "Μακεδονία", στο ΝΑΤΟ. 

“Εκ μέρους του αμερικανικού λαού συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με αφορμή την ημέρα ανεξαρτησίας στις 8 Σεπτεμβρίου. Η “Μακεδονία” έχει πολλά για να αισθάνεται περήφανη σήμερα. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει μια χρόνια διαφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ. Η συμφωνία και ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ιδίως αναφορικά με τις επερχόμενες συζητήσεις που αφορούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ” σημειώνει στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική πρεσβεία των Σκοπίων.

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στην πΓΔΜ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβεότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί την πΓΔΜ ως το 30ο μέλος της, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία της ονομασίας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του με την ηγεσία της χώρας στα Σκόπια, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι στις 12 Ιουλίου, το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στα Σκόπια, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα, για το ζήτημα της ονομασίας. Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει τα Σκόπια σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η άμυνα, ενώ υπογράμμισε τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η ασφάλεια στην περιοχή είναι προς όφελος και των Συμμάχων αλλά και της ίδιας της χώρας. Όπως είπε, η ασφάλεια στην περιοχή θα φέρει οικονομική μεγέθυνση και ανέφερε ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, λέγοντας ότι μετά την ένταξή του στη Συμμαχία διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις στη χώρα.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός της πΓΔΜ θα αποφασίσει αν θα την διαβεί», ανέφερε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας: «Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια».

thetoc
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου