Το αεροδρόμιο άλλαξε εικόνα… Αέρας Ευρώπης στον «Βασιλιά Πύρρο»! | Epirus World

Το αεροδρόμιο άλλαξε εικόνα… Αέρας Ευρώπης στον «Βασιλιά Πύρρο»!

Πέρασε από σαράντα κύματα αλλά να που το αεροδρόμιο Ιωαννίνων γίνεται αγνώριστο! Και το σημαντικότερο είναι πως σε μερικούς μήνες δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα ευρωπαικά! Ήδη εδώ και μερικές ημέρες το πρώτο τμήμα του νέου αερολιμένα έχει δοθεί σε χρήση. Πρόκειται για την αίθουσα αναχωρήσεων ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η κατεδάφιση του ενδιάμεσου, σήμερα, κτιρίου ώστε να αναπτυχθούν πλήρως οι νέες εγκαταστάσεις. Σκοπός είναι οι πρώτες μέρες του 2019 να βρουν πανέτοιμο το νέο αεροδρόμιο, έστω κι αν αυτό γίνεται με καθυστέρηση δέκα περίπου ετών.

Τα έργα ξεκίνησαν το 2006, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε πολλές φορές σε διακοπή εργασιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ κατά καιρούς ήταν ορατός ο κίνδυνος ματαίωσης.

Την τελευταία διετία, η εικόνα σταδιακά άλλαξε και σήμερα πλέον όλοι μπορούν να πάρουν μία μικρή γεύση από τον «Βασιλιά Πύρρο».

Ήδη το επιβατικό κοινό που αναχωρεί από τα Γιάννινα, εισερχόμενο στην αίθουσα αναχωρήσεων βρίσκεται μπροστά σε σύγχρονους και άνετους χώρους.

Οι εργασίες κατασκευής και επέκτασης της αίθουσας αναχωρήσεων και τμήματος της αίθουσας αναμονής για τους επιβάτες ολοκληρώθηκαν και απομένουν μόνο μικρές λεπτομέρειες κυρίως στην διαμόρφωση των γραφείων χωρίς αυτό να δυσκολεύει τους επιβάτες.

Η παλιά αίθουσα αναχωρήσεων έχει μεγαλώσει κατά 700 τετραγωνικά μέτρα καθώς και ο μισός χώρος της αναμονής, έχει διαμορφωθεί εκ βάθρων ενώ έχουν δημιουργηθεί δυο πύλες αναχώρησης και αντίστοιχος αριθμός αιθουσών αναμονής μία για τις εσωτερικές πτήσεις και μια για τις πτήσεις του εξωτερικού.

Στην είσοδο της αίθουσας αναχώρησης υπάρχουν τέσσερα γκισέ για check in και παράδοση αποσκευών, γραφεία εταιριών, της αστυνομίας ενώ στην συνέχεια ο επιβάτης μέσα από ένα διάδρομο φτάνει στον χώρο όπου γίνεται ο έλεγχος ώστε εν συνεχεία να περάσει στις δυο πύλες αναχώρησης. Το υπόγειο του εν λόγω κτιρίου είναι 300 τμ στο οποίο δημιουργήθηκαν αποθηκευτικοί χώροι και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ο εργολάβος θα περάσει στην επόμενη φάση, αυτή της κατεδάφισης του μεσαίου κτιρίου του αεροδρομίου, εκεί δηλαδή όπου μέχρι πρότινος ήταν η αναμονή και τα γραφεία της ΥΠΑ όπου και θα κατασκευαστεί εξ αρχής το υπόλοιπο τμήμα της αναμονής και τα νέα γραφεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η εκκένωση του χώρου έχει ολοκληρωθεί και εντός ολίγων ημερών θα γίνει η κατεδάφιση.

Αυτή η φάση του έργου θεωρείται η πιο δύσκολη ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για την απρόσκοπτη λειτουργία του υπόλοιπου αεροδρομίου χωρίς ταλαιπωρία για επιβάτες και εργαζομένους.

Το τελευταίο τμήμα που θα αναμορφωθεί είναι ο χώρος των αφίξεων όπου επίσης προβλέπεται επέκταση, ενώ η τελευταία φάση των εργασιών θα περιλαμβάνει την λειτουργική συνένωση των κτιρίων.

Στον εξωτερικό χώρο του αεροδρομίου και δίπλα ακριβώς από το κτίριο των αναχωρήσεων έχει ετοιμαστεί και το νέο παρκινγκ με διπλάσιο αριθμό θέσεων στάθμευσης απ΄ αυτό που είχε ήδη κατασκευαστεί δίπλα από τον νέο πύργο ελέγχου., καθώς ανέρχονται σε 160.

Ο Πύρρος μετατρέπεται σε πραγματικό… βασιλιά!

epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου