Σαρώνει τη χώρα ο Ξενοφών. Πότε θα χτυπήσει ο Ζορμπάς. Δείτε ζωντανά πώς κινείται η κακοκαιρίa | Epirus World

Σαρώνει τη χώρα ο Ξενοφών. Πότε θα χτυπήσει ο Ζορμπάς. Δείτε ζωντανά πώς κινείται η κακοκαιρίa

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του κυκλώνα, σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, μαζί με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, προκειμένου να δώσουν τα ακριβή στοιχεία για την εξέλιξη των φαινομένων, για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου και ταυτόχρονα να δώσουν συστάσεις στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν.
Δείτε ζωντανά πώς κινείται η κακοκαιρία  στην Ελλάδα στο τέλος του κειμένου.
Το γράφημα που δείχνει σε real time την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινόμενου

Όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς, ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική.

Οι δύο φάσεις του "Ζορμπά"

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις και την αναλυτική ενημέρωση του κ. Κολυδά, το βαρομετρικό αυτό θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά καθώς στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και τις δυτικές Κυκλάδες και θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική. Κυρίως τα νότια και ανατολικά της Αττικής.

«Δεν θα έλεγα ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλης έντασης οι βροχοπτώσεις και παράλληλα κατά την διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο», επεσήμανε ο κ. Κολυδάς και συνέχισε:

«Μέσα στο Σάββατο όμως σιγά σιγά και καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται προς την χώρα μας, θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου, θα έλεγα την νότιο και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη, (περισσότερο την δυτική και κεντρική Κρήτη) και κατά την διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.

Τι να κάνουν οι πολίτες

Ο κ. Ταφύλλης τέλος έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με πολύ προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

    Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
    Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
    Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
    Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων
    Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα
    Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος
    Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία , Πυροσβεστικό Σώμα

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αττικής εξαιτίας της κακοκαιρίας

Μεγάλη ταλαιπωρία έχουν προκαλέσει στους καταναλωτές οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Οι πτώσεις δέντρων σε καλώδια ηλεκτροδότησης εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούν, προκάλεσαν τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της Αττικής, ενώ τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές των βορείων προαστίων όπως Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Άγιο Στέφανο.

Συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση των βλαβών.

Τα δρομολόγια των πλοίων

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά την άρση του απαγορευτικού του απόπλου.

Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας ενώ το πρωϊνό δρομολόγιο για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δεν θα πραγματοποιηθεί.

Πάντως, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Κλειστή θα παραμείνει η γραμμή Ρίο-Αντίρριο, ενώ κανονικά διεξήχθη το πρωινό δρομολόγιο Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα. Κλειστές είναι οι γραμμές Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Καβάλα - Λιμένας Θάσου. Στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Ηγουμενίτσα- Κέρκυρα τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο κατά την κρίση των πλοιάρχων και με ημερολογιακή εγγραφή.

Στο μεταξύ, ανατροπή πνευστού σκάφους, με έναν 60χρονο ημεδαπό επιβαίνοντα, σημειώθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ «Πούντας» Πόρτο Ράφτη και βραχονησίδας «ΠΡΑΣΟΥ».

Στο σημείο κατέφθασε περιπολικό σκάφος του λιμενικού και ιδιωτικό πλοιάριο όπου εντόπισαν και περισυνέλεξαν τον 60χρονο μεταφέροντας τον με ασφάλεια στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Ράφτη.

Η πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού - ΒΙΝΤΕΟ

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Δείτε στο βίντεο ένα από τα σενάρια για την πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα ανοικτά της Πελοποννήσου και της Αττικής.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, με απόφαση της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, λόγω της έντονης κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα στη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε «λόγω των ιδιαίτερα έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της επαγόμενης δυσκολίας λειτουργίας των σχολείων και μετακίνησης των μαθητών».

Ούτε οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν σε Αθήνα και Πειραιά

Εκτός από τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά δεν θα λειτουργήσουν αύριο στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς οι δημοτικοί παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Κλειστά όλα τα σχολεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλαδή σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία.

Η απόφαση ελήφθη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για προληπτικούς λόγους, λόγω της πρόβλεψης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Κλειστά θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «η απόφαση ελήφθη, εξαιτίας των ακραίων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται, ικανών να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και δυσκολίες στη μετακίνηση των μαθητών.»

Κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε η ένταση των ανέμων φτάνει έως τα 9 μποφόρ. Οκυκλώνας «Ξενοφώντας» χτυπάει την Ναυπακτία χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα σοβαρά προβλήματα.

Πρόβλημα αντιμετωπίζει μόνο σε κάποια τμήματα ο παραλιακός δρόμος της Παλαιοπαναγιάς όπου σε κάποια σημεία σημεία τα κύματα έχουν δημιουργήσει λίμνες στο δρόμο.


Κολόνα της ΔΕΗ ''σκάει'' σαν πυροτέχνημα

Μεγάλος ήταν ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά στη Ραφήνα, και πιο συγκεκριμένα στο Μπλε Λιμανάκι, όταν κολόνα τηςΔΕΗ πέταγε σπινθήρες σε μεγάλη απόσταση!

Σύμφωνα με το irafina.gr, tο περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης, στην συμβολή των οδών Καβουνίδου και Προποντίδος, ενώ κάτοικος της περιοχής που το αντιλήφθηκε, κάλεσε άμεσα στην Πυροσβεστική και στην ΔΕΗ, καθώς λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή ο κίνδυνος ήταν μεγάλος.

Απ' ότι μας ανέφερε, το γεγονός πρέπει να οφείλετε σε κάποιο καλώδιο το οποίο έχει κοπεί.


Δέντρο ξεριζώθηκε από τον αέρα στον Γέρακα και έκλεισε τον δρόμο

«Θα στρίψεις στην οδό Ξενοφώντος. Και θα βρεις ένα τεράστιο δέντρο στη μέση του δρόμου. Εκεί πάρκαρε...». Κάπως έτσι θα μπορούσαν να ήταν οι οδηγίες ενός κατοίκου στη συγκεκριμένη γειτονιά του Γέρακα σε όποιον ήθελε να τον επισκεφθεί την Πέμπτη.
Οι ισχυρότατοι άνεμοι ξερίζωσαν το δέντρο και το έφεραν στη μέση του δρόμου, όπως θα δείτε στη φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr.
madata
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου