Στις Παναγίες της Ηπείρου… Η μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού! | Epirus World

Στις Παναγίες της Ηπείρου… Η μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού!

Είναι το αντάμωμα των ξενιτεμένων… Τα ήθη και τα έθιμα που περνάνε από γενιά σε γενιά, τα πανηγύρια, ο ήχος των παραδοσιακών τραγουδιών που πλημμυρίζει και τα πιο απόμερα μοναστήρια… Εκκλησίες και μονές αφιερωμένες στην Παναγία, σε κάθε γωνιά της Ηπείρου. Από τα Τζουμέρκα μέχρι το Σούλι, από τα χωριά της Κόνιτσας μέχρι τους Φιλιάτες, από τα ορεινά της Άρτας μέχρι το νησάκι της Πάργας.. Οι δρόμοι της Παναγιάς, στους οποίους συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να γιορτάσουν την μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας, το Πάσχα του καλοκαιριού.

 Σε κάθε τόπο αναβιώνουν ξεχωριστά έθιμα. Από τον Επιτάφιο Θρήνο για την Παναγία μέχρι το διπλοκάγκελο..

 Παντού όμως το Δεκαπενταύγουστο έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό. Κι αυτό είναι το αντάμωμα. Το αντάμωμα όλων εκείνων που έστω και για λίγο επιστρέφουν στον τόπο τους και ανασταίνουν τα χωριά τους.

 Στην Ήπειρο, υπάρχουν δεκάδες ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία, γεγονός που καταδεικνύει πως οι Ηπειρώτες, που βίωσαν σκλαβιά και ξενιτιά, στήριξαν τις ελπίδες στη Θεοτόκο.

 Και το Δεκαπενταύγουστο είναι αναμφίβολα η μεγάλη γιορτή της Ηπείρου.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου