Στο τέλος του φθινοπώρου θα κριθεί η περικοπή των συντάξεων | Epirus World

Στο τέλος του φθινοπώρου θα κριθεί η περικοπή των συντάξεων

Αν και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το πολιτικά «τοξικό» μέτρο της περικοπής των συντάξεων, ωστόσο σε πρώτη φάση αυτό αναμένεται να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019.

Οι δανειστές θέλουν πρώτα να μετρηθούν τα νούμερα και εφόσον προκύψει πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην γίνει περικοπή των συντάξεων, τότε το μέτρο είτε να ακυρωθεί είτε να αναβληθεί. Δεδομένου ότι οι αγορές θα παρακολουθούν στενά, οι δανειστές δεν θέλουν να τεθεί υπό αμφισβήτηση το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας με αφορμή τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση ήδη θεωρεί πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα υπερκαλυφθεί κατά 700 εκατ. ευρώ περίπου και πως αυτό θα επιτρέψει να μην προχωρήσει το «μαχαίρι» στις συντάξεις. Αλλά το εάν τα νούμερα της κυβέρνησης είναι σωστά θα φανεί στο τέλος του φθινοπώρου.

Στην βάση αυτή κάποιοι τοποθετούν τις τελικές αποφάσεις για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς προς τα μέσα Νοεμβρίου όταν και θα έχει καταρτιστεί το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού και θα υπάρχει και μια καθαρή εικόνα για το πώς έτρεξαν εφέτος τα έσοδα και οι δαπάνες.

Προς το παρόν οι θεσμοί στέκονται στο ότι η μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, θα χρηματοδοτήσει τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» ύψους 1% του ΑΕΠ που έχουν προβλεφθεί για το επόμενο έτος. Θέση του ΔΝΤ που συμμερίζονται και ο ESM και η ΕΚΤ είναι πως τα προνομοθετημένα μέτρα του 2019 (μείωση συντάξεων και αντίμετρα) αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να καταστεί πιο αναπτυξιακό το υφιστάμενο δημοσιονομικό μείγμα.  

Αν και τα μέτρα αυτά δεν θα αλλάξουν το επίπεδο της συνολικής δημοσιονομικής ισορροπίας, θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των συνταξιοδοτικών δαπανών, της στοχευμένης κοινωνικής στήριξης και των επενδύσεων.

Το ΔΝΤ διατυμπανίζει διαρκώς πως επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη δημογραφική μετάβαση –έναν πληθυσμό που γερνάει και που μικραίνει, γεγονός που μεταφράζεται σε ένα μικρότερο εργατικό δυναμικό- πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα για να βελτιώσει το ασφαλιστικό της σύστημα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πήτερ Ντόλμαν έχει προσφάτως αναφέρει πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ζωτικής σημασίας αφενός για να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αφετέρου για να βελτιώσει την αμεροληψία του συστήματος και προς την τρέχουσα γενιά των συνταξιούχων και μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών συνταξιούχων.

cnn
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου