Ζαγόρι: Θέλουν το φυσικό αέριο αλλά όχι τον αγωγό! | Epirus World

Ζαγόρι: Θέλουν το φυσικό αέριο αλλά όχι τον αγωγό!

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί αμέσως μετά την γνωμοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος η ΜΠΕ για τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου. Το έργο που είχε απασχολήσει έντονα την Ήπειρο την δεκαετία του 2000, επανήλθε στο προσκήνιο και μαζί οι πιθανότητες για την κατασκευή του. Η ΜΠΕ ολοκληρώθηκε εδώ και μερικές ημέρες και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στο στάδιο της κατάρτισης ζητήθηκαν οι απόψεις τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων από όπου προβλέπεται να διέλθει ο αγωγός.

Πριν ακόμη ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση, ο Δήμος Ζαγορίου με επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, σπεύδει να καταθέσει τις αντιρρήσεις που έχει για το συγκεκριμένο έργο.

Ο Δήμος Ζαγορίου τάσσεται μεν, υπέρ διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου και φυσικά της σύνδεσης της περιοχής με το δίκτυο, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που η ανάδοχος εταιρεία, η οποία ζήτησε την γνώμη του Δήμου, δεν έλαβε υπόψη στην σύνταξη της ΜΠΕ την αντίδραση του και την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου να διέλθει ο αγωγός κατά μήκος της Εγνατίας οδού (παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων-Μετσόβου) δεν θα συναινέσει στην προτεινόμενη χάραξη που θα επηρεάσει αρνητικά το Ανατολικό Ζαγόρι, το φυσικό περιβάλλον, οικισμούς, σημαντικά μνημεία ή τα ιερά δάση της περιοχής και τις ασχολίες των κατοίκων.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Ζαγορίου παραθέτει αναλυτικά τους λόγους της διαφωνίας με την προτεινόμενη χάραξη, επισημαίνοντας όμως ότι δεν είναι σε γνώση του Δήμου εάν και κατά πόσο ελήφθησαν υπόψη στη σύνταξη της ΜΠΕ οι παρατηρήσεις και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία απεστάλη στην C&M Engineering Α.Ε. – ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.,(σύμπραξη εταιρειών που ανέλαβαν από τον κύριο του έργου την εκπόνηση της οριστικής μελέτης και την παροχή Υπηρεσιών Αδειοδότησης για το Χερσαίο Τμήμα του αγωγού και των συνοδών εγκαταστάσεων).

«Όπως θα διαπιστώσετε από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία και σας επισυνάπτουμε, η χάραξη που προτείνεται για το Δήμο Ζαγορίου και συγκεκριμένα στη Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου κρίνεται ως απαράδεκτη, δεδομένου ότι ο αγωγός θα διέρχεται από μία περιοχή με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, εντός της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της περιφερειακής Ζώνης του, μέσα από τους οριοθετημένους οικισμούς Μηλιωτάδων, Ποταμιάς και Αμπέλου (Τσίπιανης) και πολύ κοντά στους οικισμούς Γρεβενιτίου και Τριστένου.

Επίσης, προτείνεται η διέλευση του αγωγού σε πολύ κοντινή απόσταση από τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια Τσίπιανης και Καμπέρ Αγά, τα οποία χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία (ΦΕΚ 628/Β/26-8-1982), αλλά και από τις λίγες πεδινές καλλιεργούμενες εκτάσεις της περιοχής, στους Μηλιωτάδες και την Ποταμιά.

Επιπρόσθετα, διέρχεται από τα χαρακτηρισμένα ως ιερά δάση του Ανατολικού Ζαγορίου (Γρεβενίτι-Τρίστενο-Πέτρα και προστατευτικό Παλαιοχωρίου Μηλιωτάδων). Τα ιερά δάση του Ζαγορίου (και Κόνιτσας) εντάσσονται από το 2014 στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχουν εξαιρετικά σημαντικές προστατευτικές αξίες και λειτουργίες για τους παρακείμενους οικισμούς (συγκράτηση εδαφών, αποφυγή κατολισθήσεων, προστασία πηγών και υπόγειου υδροφορέα κ.α.)

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, το Δημοτικό Συμβούλιο (τον περασμένο Μάρτιο) απέρριψε την προτεινόμενη χάραξη λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής, του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, στοιχεία που θα πληγούν ανεπανόρθωτα, εάν εγκριθεί η κατασκευή αυτού του έργου, με την χάραξη που προτάθηκε, εντός της περιοχής του Ζαγορίου.

«Επαφίεται, τονίζεται στην επιστολή, στην εταιρία IGI, η οποία με σχετικό δελτίο τύπου για την κατάθεση της ΜΠΕ δηλώνει ότι με την εκπόνηση της στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών οφελών που θα αποφέρει το έργο στις κοινότητες που επηρεάζονται από την υλοποίηση του, να λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις μας, εάν δεν το έπραξε ήδη με την ΜΠΕ που κατέθεσε. Ως Δήμος, καταλήγει η επιστολή, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία θα παρέμβουμε και θα επιμείνουμε στην υιοθέτηση της πρότασής μας και παρακαλούμε να την λάβετε σοβαρά υπόψη κατά την έγκριση της ΜΠΕ, για την οποία ως τώρα δεν έχουμε καμιά ενημέρωση».
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου