Μερόπη: Συζητώντας το μέλλον του Πωγωνίου | Epirus World

Μερόπη: Συζητώντας το μέλλον του Πωγωνίου

Το Πωγώνι μπορεί να έχει λαμπρό μέλλον εφόσον στηριχθεί στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ημερίδα που διοργάνωσε στη Μερόπη, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου, σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, την Πολιτιστική Αδελφότητα Μεροπαίων, την Τοπική Κοινότητα Μερόπης και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μερόπης. Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στην ημερίδα τονίστηκαν τα πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το  Πωγώνι, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βασικά εργαλεία ανάπτυξης της ακριτικής και έως σήμερα απομονωμένης περιοχής.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Γρηγόρης Άρμπιρος που χαρακτήρισε τη Μερόπη αρχοντοχώρι και στολίδι του Πωγωνίου. «Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Πωγωνίου. Τα χωριά μας δεν υστερούν σε τίποτα από άλλες περιοχές και γι’ αυτό το λόγο επιλέγουμε κάθε χρόνο να διοργανώνουμε την ημερίδα σε άλλο χωριό ώστε να αναδειχθούν και μέσω αυτής της προσπάθειας οι ομορφιές που διαθέτουμε» τόνισε.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που έφερε ο Καλλικράτης σημειώνοντας ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στις δυσχέρειες που επέφερε το νέο σύστημα καθώς δεν συνοδεύτηκε από τους απαραίτητους πόρους. Παράλληλα σημείωσε ότι ο Δήμος Πωγωνίου εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που θα επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην περιοχή. «Το Πωγώνι διαθέτει πολλαπλά πλεονεκτήματα: πλούσια φυσική ομορφιά που παραμένει ανεκμετάλλευτη, σπουδαία μουσική παράδοση και ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα. Ενωμένοι και συστρατευμένοι έχουμε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής δημιουργώντας μέλλον για τις επόμενες γενιές. Ως Δημοτική Αρχή και πάντα με γνώμονα την προστασία των δημοτών μας και του περιβάλλοντος, εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Απαιτείται όμως αλληλεγγύη και συμπαράσταση από όλους. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και δύσπιστοι. Το να προβάλλουμε όμως άρνηση για τα πάντα, μόνο φρένο μπορεί να βάλει στις εξελίξεις» σημείωσε, αναφερόμενος παράλληλα στις προσπάθειες του Δήμου για ανάδειξη των φυσικών ομορφιών της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις  που, όπως τόνισε, δεν στηρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και υπογράμμισε ότι η Ήπειρος θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη του τουρισμού. «Έχουμε λαμπρό μέλλον αν συνεργαστούμε από κοινού. Η Ήπειρος μπορεί να γνωρίσει σημαντική οικονομική ανάπτυξη μέσω του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

Η Περιφέρεια είναι στο πλευρό όσων είναι διατεθειμένοι να δουν τις προοπτικές που τους ανοίγονται» είπε.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πωγωνίου παρουσίασε, στην κεντρική της ομιλία, η κ. Βιβή Παύλου ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Όλγα Μπίτικα, η  Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου κ. Αρετή Γεωργιάδη, ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Τόπουλος, ο συγγραφέας κ. Κώστας Κωστούλας στον οποία απονέμει τιμητική πλακέτα από την ομοσπονδία για την προσφορά του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού κ. Μιχάλης Σέρβος και ο Αρχαιολόγος κ. Χρήστος Κλείτσας ενώ μια σύντομη ενημέρωση για το Εθνικό Κτηματολόγιο πραγματοποίησε κ. Μαριαλένα Κωνσταντή.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής και προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου