Ελ. Βενιζέλος: Θερμοκρασίες 500 βαθμών στο πλοίο. Άνοιξαν τρύπες στα γκαράζ | Epirus World

Ελ. Βενιζέλος: Θερμοκρασίες 500 βαθμών στο πλοίο. Άνοιξαν τρύπες στα γκαράζ

Εστίες καπνού και ποσότητα νερού από τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης, εξακολουθούν να δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε στις 23:45 το βράδυ της Τρίτης (28.08.2018) στο τρίτο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Παρά το ότι σήμερα το πρωί άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου και ξεφορτώθηκαν κάποια φορτηγά για τη διευκόλυνση των πυροσβεστών, η πρόσβαση τους στα γκαράζ δεν είναι εύκολη και σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τρύπες στην εξωτερική λαμαρίνα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να γίνει ρίψη αφρού και νερού.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, μέσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο έχει πάρει μεγάλη κλίση, έχουν αναπτυχθεί θερμοκρασίες ύψους 500 βαθμών Κελσίου! 
Θερμοκρασίες ανάλογες αυτών που καταγράφηκαν στο Μάτι, όταν οι φονικές πυρκαγιές στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και την περιουσία εκατοντάδων ανθρώπων.
Η φωτιά εκδηλώθηκε εν πλω, ενώ αυτό βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ύδρας, όπου έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 - 6 Μποφόρ.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε κάποιο φορτηγό.
Σημειώνεται, ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε αποπλεύσει στις 22:00 από τον Πειραιά για τα Χανιά, επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά και αποβίβασε με ασφάλεια τους 875 επιβάτες και το βοηθητικό προσωπικό από τα 140 άτομα πλήρωμα.
Σήμερα το πρωί μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου και ξεφορτώθηκαν κάποια από τα φορτηγά προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστών. Προληπτικά γύρω από το πλοίο έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα ενώ η ποσότητα νερού που έχει πέσει μέσα σε αυτό του έχει δώσει μικρή κλίση.
«Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο της πυρκαγιάς γιατί είναι περιορισμένοι οι χώροι», τόνισε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας πως έχουν καεί φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ ήδη έχουν καταφέρει να απομακρύνουν κάποια από το 1ο γκαράζ του πλοίου.
Όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης γερανοφόρα οχήματα αναμένεται να απομακρύνουν τα καμένα οχήματα αλλά και να ξεφορτώσουν όσα είναι σε καλή κατάσταση.
«Τέλος καλό, όλα καλά. Υπήρχε καλός συντονισμός»,
Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Σούδας κατέπλευσε στις 6.40 το απόγευμα της Τετάρτης το επιβατικό πλοίο «Blue Galaxy», .στο οποίο επέβαιναν 662 επιβάτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιβάτες του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο οποίο το βράδυ της Τρίτης είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά.
Κατά την αποβίβαση τους από το «Blue Galaxy» και μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι επιβάτες περιέγραψαν το πώς βίωσαν την περιπέτειά τους εν πλώ - ωστόσο οι περισσότεροι επεσήμαναν ότι η διαδικασία αντιμετώπισης της κατάστασης από το πλήρωμα του πλοίου, από τις αρχές κι απ' όσους συνέδραμαν, ήταν άψογη.
«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε ενημέρωση, το πλήρωμα συμπεριφέρθηκε με υποδειγματικό τρόπο, και η κινητοποίηση των αρχών την άμεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των επιβατών.
«Φοβηθήκαμε πολύ στην αρχή, ωστόσο στη συνέχεια όλα λειτούργησαν άψογα, το πλήρωμα μας βοήθησε όσο μπορούσε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γυναίκα επιβάτης.
«Τέλος καλό, όλα καλά. Υπήρχε καλός συντονισμός», δήλωσε ένας ακόμα επιβάτης, ομολογώντας ωστόσο, ότι «για μας ήταν μία δύσκολη διαδικασία: Δεν είχαμε ξαναζήσει τέτοια εμπειρία». 
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΑΝΕΚ με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Στις 28/08 και ώρα 23:45 εκδηλώθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3 με τα φορτηγά, στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Χανιά.
Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του πλοίου λειτούργησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο από το πλήρωμα. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά με ίδια μέσα.
Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς και η εταιρία μεριμνά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους και την συνέχεια του ταξιδιού τους.
ΟΛΠ: Άμεση και αποτελεσματική η αντίδραση 
Άμεση και αποτελεσματική υπήρξε η αντίδραση των υπηρεσιών, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΟΛΠ Α.Ε. Όπως τονίζεται «οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΛΠ μόλις ενημερώθηκαν για το συμβάν:
α) Διέθεσαν θέση παραβολής για το πλοίο στον προβλήτα κρουαζιέρας και μάλιστα κοντά στις εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης και η ασφαλής αποβίβαση των επιβατών και των μελών του πληρώματος.
β) Διέθεσαν ειδική κλίμακα (αεροπορικού τύπου) ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποβίβαση των επιβατών και άλλα ειδικά μέσα (κλαρκ, κινητό γερανό, μηχανήματα) για την εξυπηρέτηση των απαιτούμενων ενεργειών.
γ) Διέθεσαν λεωφορεία για τη μεταφορά των επιβατών μετά την αποβίβασή τους.
δ) Διέθεσαν τον επιβατικό σταθμό «Θεμιστοκλής» για την καταγραφή των αποβιβασθέντων, την παροχή νερού στους επιβάτες ακόμη και ειδικών αμαξιδίων σε ΑΜΕΑ».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου