«Εξοικονομώ», 21 εκατ. για την Ήπειρο | Epirus World

«Εξοικονομώ», 21 εκατ. για την Ήπειρο

Σε κατοικίες που σήμερα κατατάσσονται στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία (G) αντιστοιχεί πάνω από το 50% του δεύτερου «κύματος» υπαγωγών στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» που αφορά περί τις 14.709 κατοικίες, κάτι που σημαίνει πως η αναβάθμιση θα έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Στον αντίποδα, μόλις 1 στα 7 που θα αναβαθμισθούν ανήκει στην ανώτερη ενεργειακή κατηγορία για την οποία είναι εφικτή η υπαγωγή (D).

Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις 14.709 νέες αιτήσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν στα τέλη Ιουλίου από την Επενδυτική Επιτροπή και οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 13.502 υπαγωγές που «μετρά» ήδη το πρόγραμμα.

Παράλληλα, όπως συνέβη και με τις πρώτες 13.502 υπαγωγές, έτσι και η συντριπτική πλειονότητα των εγκεκριμένων αιτήσεων από αυτά το δεύτερο «κύμα» προέρχονται από ιδιοκτήτες κατοικιών με χαμηλά εισοδήματα.

Έτσι, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σχεδόν οι 8 στους 10 ωφελούμενους έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 25.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το 61,1% των αιτήσεων αφορούν δικαιούχους που ανήκουν στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ.

 Επιπλέον 21,2% αφορά δικαιούχους της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή άτομα με ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 15.000 ευρώ και οικογενειακό από 20.000 έως 25.000.

Οι επιπλέον 14.709 εγκεκριμένες αιτήσεις αφορούν σε συνολικό προϋπολογισμό παρεμβάσεων 224,6 εκατ. ευρώ.

Το ποσό της επιχορήγησης κινείται λίγο πάνω από τα 127 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον δημόσιοι πόροι θα καλύψουν δαπάνες περίπου για 12,6 εκατ. ευρώ για σχετικές υπηρεσίες (π.χ. για εκπόνηση μελετών και αμοιβή μελετητών για έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης).

Το ποσό δανείου ανέρχεται σε 76,4 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 21,2 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από κεφάλαια των ιδιωτών.

Παράλληλα, το 58,1% του συνολικού προϋπολογισμού αφορά σε περιφέρειες που χαρακτηρίζονται ως λιγότερο αναπτυγμένες και άρα επιδοτούνται περισσότερο από τα κοινοτικά ταμεία (Κ. Μακεδονία, Αν. Μακεδονία και Θράκη, Δ. Ελλάδα, Ηπείρου και Θεσσαλίας).

Πρώτη Περιφέρεια κατατάσσεται η Κεντρική Μακεδονία, όπου το άθροισμα των επιλέξιμων προϋπολογισμών ξεπερνά τα 48 εκατ. ευρώ (22,6% του συνόλου των 224,6 εκατ. ευρώ).

Αθροιστικά, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Αττικής, όπου βρίσκονται τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, κατευθύνεται το 40,4% των πόρων, άρα στην υπόλοιπη χώρα κατευθύνεται περί το 60% των πόρων.

Στην Ήπειρο το πρόγραμμα φέρνει περίπου 21 εκατομμύρια για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου