Ταϊλάνδη: Aγωνία για την επόμενη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των παιδιών | Epirus World

Ταϊλάνδη: Aγωνία για την επόμενη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των παιδιών

Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης και των υπολοίπων παιδιών που βρίσκονται 15 και πλέον μέρες εγκλωβισμένα σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη.
Χθες, πρώτη μέρα της επιχείρησης, τέσσερα από τα δώδεκα παιδιά βγήκαν από τη βαθιά σπηλιά, με τον πλανήτη ολόκληρο να έχει το βλέμμα του στραμμένο στη διάσωσή τους. Σήμερα λέγεται ότι θα βγουν και τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά, σε δύο γκρουπ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα βγει ο προπονητής τους. Φήμες που τον θέλουν να βρίσκεται ήδη έξω, λόγω του ότι ήταν πολύ αδύναμος, αφού έδινε όλο του το φαγητό στα παιδιά, δεν επιβεβαιώνονται. 
Τα αγόρια, μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας, μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο, χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η επιχείρηση αναμενόταν να διαρκέσει 10 με 20 ώρες, ωστόσο, λόγω του ότι το νερό μέσα στην πλημμυρισμένη σπηλιά έχει περιοριστεί σημαντικά, τα παιδιά βγήκαν πολύ πιο γρήγορα έξω.
Τα αγόρια, που βγαίνουν σε γκρουπ, με τα πιο αδύναμα να προηγούνται και τον προπονητή τους να προγραμματίζεται να βγει τελευταίος, φορούν στολή κατάδυσης. Το καθένα από αυτά είναι δεμένο με έναν δύτη που το τραβά από μπροστά (τα περισσότερα παιδιά δεν ξέρουν καν κολύμπι) και έναν δύτη να τα ακολουθεί δεμένος πίσω τους.
Η χθεσινή επιχείρηση ολοκληρώθηκε νωρίτερα, διότι από τα 3,2 χλμ που πρέπει να διανύσουν για να βγουν από τη σπηλιά στην επιφάνεια της γης, σημαντικό μέρος της διαδρομής είναι πλέον στεγνό. Ωστόσο, η κατάδυση που πρέπει να κάνουν είναι σε βάθος 30 μέτρων, ενώ οι μουσώνες που πλήττουν την περιοχή, αποτελούν συνεχή απειλή.
Συνολικά 13 ξένοι δύτες και πέντε του Ναυτικού της Ταϊλάνδης, αποτελούν την ομάδα διάσωσης που επιχειρεί εντός της σπηλιάς, από τους συνολικά 90 δύτες που έχουν συμμετάσχει στην οργάνωσή της.
Εν το μεταξύ, αντιμέτωπα με τα στοιχεία της φύσης βρίσκονται τα σωστικά συνεργεία στην Ταϊλάνδη, που μετά από την «ανάσα» της διάσωσης των πρώτων τεσσάρων παιδιών ετοιμάζονται τώρα πυρετωδώς για τη δεύτερη φάση της επιχείρησης.
«Έχουμε δύο εμπόδια: το νερό και τον χρόνο. Κάνουμε αγώνα από την πρώτη στιγμή εναντίον αυτών των δύο. Πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε, ακόμη και αν είναι δύσκολο να τα βάλουμε με τα στοιχεία της φύσης» είπε νωρίτερα ο κυβερνήτης της περιοχής Narongsak Osotthanakorn.
Τα σωστικά συνεργεία έχουν τώρα ένα μικρό «παράθυρο» για να ολοκληρώσουν τη διάσωση, καθώς ξεκίνησε βροχόπτωση που απειλεί όχι μόνο την έκβαση της επιχείρησης αλλά και την ασφάλεια των υπόλοιπων εγκλωβισμένων.
Η πρώτη πράξη του δράματος είχε αίσιο τέλος: Μετά από δύο εβδομάδες «θαμμένα» στο σκοτάδι, τα πρώτα τέσσερα παιδιά είδαν ξανά το φως της ημέρας. Η είδηση της πρώτης αυτής διάσωσης έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας ενθουσιασμό στην παγκόσμια κοινότητα.  
Σύμφωνα με τον Ταϊλανδό επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, η αποστολή ανεστάλη για τη νύχτα. Η επόμενη φάση της διάσωσης θα αρχίσει ξανά στις 8 το πρωί τοπική ώρα, καθώς «χρησιμοποιήθηκε όλο το διαθέσιμο οξυγόνο» και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.
Όπως γνωστοποίησε ο Narongsak Osottanakorn, στην επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί, ενώ οι διασωθέντες ανήλικοι - των οποίων τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά - χρειάστηκε να διανύσουν ένα χιλιόμετρο υποβρυχίως – χωρίς να διασαφηνίσει, ωστόσο, αν κολύμπησαν ή αν μεταφέρθηκαν από τους δύτες, όπως είχε διακινηθεί νωρίτερα. Ο πρώτος μαθητής βγήκε από τη σπηλιά στις 5.40 το απόγευμα, τοπική ώρα.
Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Ταϊλάνδης, η δεύτερη φάση της επιχείρηση διάσωσης θα ξεκινήσει μετά τις 8 το πρωί, τοπική ώρα - Linh Pham/Getty Images
Και οι τέσσερις διασωθέντες μαθητές, αφού αξιολογήθηκε πρόχειρα η κατάσταση της υγείας τους από τους γιατρούς του αυτοσχέδιου ιατρείου που είχε στηθεί, μεταφέρθηκαν με αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο Chiang Rai, περίπου 80 χιλιόμετρα από το σημείο της επιχείρησης διάσωσης. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 
madata
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου