Κέντρα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε Κόνιτσα και Πωγωνιανή! | Epirus World

Κέντρα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε Κόνιτσα και Πωγωνιανή!

Μετά από μία μακρά διαδρομή και πολύ σημαντικό έργο, δύο ιστορικές δομές της Ηπείρου αλλάζουν ρόλο και χαρακτήρα. Πρόκειται για τις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου στην Κόνιτσα και την Πωγωνιανή, οι οποίες μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανοίξουν την αγκάλη τους για να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Την σχετική ανακοίνωση, για κάτι που κυοφορούνταν εδώ και καιρό, έκανε η πρόεδρος του Κέντρου Κατερίνα Μιτοπούλου, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου. Η λειτουργία των δομών έρχεται ως συνέχεια του Νόμου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας με σκοπό να αποτελέσει την ασπίδα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Σήμερα ο αριθμός των ασυνόδευτων που βρίσκονται στην χώρα μας είναι άγνωστος. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για 3.500 παιδιά, αριθμό που αμφισβητεί το Υπουργείο. Με την εφαρμογή του νέου νόμου θα υπάρξει πλήρης καταγραφή αλλά και προστασία των παιδιών τα οποία είναι εκτεθειμένα σε δεκάδες κινδύνους.

Το Κέντρο Μέριμνας της Κόνιτσας, ήταν το πρώτο που υποδέχθηκε πρόσφυγες στην Ήπειρο τον Μάρτιο του 2016.

Επί δύο και πλέον χρόνια λειτούργησε υποδειγματικά, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, κυρίως σε οικογένειες Σύριων που έμειναν στην περιοχή.

Σήμερα, όπως ανέφερε η κ. Μιτοπούλου, φιλοξενεί 59 άτομα. Οικογένειες κατά βάση, οι οποίες μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν σε άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς ώστε ο χώρος να εκκενωθεί και να προετοιμαστεί για την υποδοχή των παιδιών.

Στο Κέντρο της Πωγωνιανής, φιλοξενείται ένας πολύ μικρός αριθμός παιδιών, τα οποία θα μετακινηθούν σε δομές της Κοινωνικής Πρόνοιας εντός  της Ηπείρου.

Σε κάθε ένα από το Κέντρο μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και τριάντα προσφυγόπουλα.

Κάθε παιδί θα έχει ταυτότητα, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι γνωστή η θέση του, ενώ οι φάκελοι των παιδιών θα ψηφιοποιηθούν επιτρέποντας και τον προσδιορισμό του ακριβή αριθμού τους.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου