Φωνή απόγνωσης… Τεράστιες ζημιές για τους αγρότες της Ηπείρου | Epirus World

Φωνή απόγνωσης… Τεράστιες ζημιές για τους αγρότες της Ηπείρου

Φωνή απόγνωσης από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι πέραν των υπολοίπων προβλημάτων καλούνται να διαχειριστούν και τις τεράστιες ζημιές που άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Ιουνίου. Φωνή απόγνωσης που αποτυπώνεται στην επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων και της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον ΕΛΓΑ και τους τοπικούς βουλευτές. Ο Ιούνιος, όπως τονίζουν άφησε πίσω του μόνο καταστροφές στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι μεγαλύτερες απ’ αυτές εντοπίζονται στις καλλιέργειες μηδικής και καλαμποκιού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αγρότες του Νομού Ιωαννίνων παρότι έχουν εισέλθει στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν ούτε ένα δέμα μηδικής (σανού) για τη διατροφή των ζώων τους κατά τον επερχόμενο χειμώνα.

Παράλληλα σοβαρές είναι οι ζημιές και στην καλλιέργεια αραβόσιτου όπου οι μεγάλες ποσότητες νερού σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες επικράτησαν κατά τον προηγούμενο μήνα, απειλούν την καλλιέργεια με ολοκληρωτική καταστροφή, αφού πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος του σαπίσματος των φυτών.

Άμεση ήταν η επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων και στην κτηνοτροφία όπου οι ποσότητες του παραγόμενου γάλακτος μειώθηκαν δραματικά.

Με  δεδομένη την μακροχρόνια οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας, την οικονομική ασφυξία αλλά και τις τεράστιες  επιβαρύνσεις τις οποίες έχουν επωμιστεί οι αγρότες τα τελευταία χρόνια τόσο από την αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και τις επιβαρύνσεις από την φορολογία και το ασφαλιστικό σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών  του υπουργείου προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες οι οποίοι έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όπως επισημαίνουν ΓΑΣ και μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες από κονδύλια λογαριασμών τα οποία δημιουργήθηκαν για τέτοιους σκοπούς και τα οποία έχουν προβλεφθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι οι περισσότεροι αγρότες αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδες ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους καθώς και την συνέχιση των αγροτικών τους δραστηριοτήτων και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος του αφανισμού του μεγαλύτερου μέρους του αγροτικού πληθυσμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας», επισημαίνουν στην επιστολή.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου