Στους 81 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές. Δεκάδες οι αγνοούμενοι | Epirus World

Στους 81 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές. Δεκάδες οι αγνοούμενοι

Στους 81 ανέρχεται πλέον ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική (Μάτι, Νέος Βουτζάς) και οι τραυματίες στους 187.  
Δεν έχει τέλος η λίστα των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό από την Πυροσβεστική οι νεκροί πλέον είναι επιβεβαιωμένα 79, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων. Στο μακρύ κατάλογο όμως, μετά τις ανακοινώσεις της εκπροσώπου της Πυροσβεστικής προστέθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι και έτσι πλέον οι νεκροί είναι 81. 
Την τελευταία του πνοή άφησε, στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, ένας 84χρονος εγκαυματίας, ο οποίος αντιμετώπιζε και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα . Πρόκειται για έναν από τους δέκα τραυματίες, που βρίσκονταν διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Μια γυναίκα, βρέθηκε νεκρή από πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής που κάνει έρευνες από σπίτι σε σπίτι, νεκρή μέσα στην οικία της, στην οδό Χρυσανθέμων, στο Μάτι. Ετσι πλέον, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στους 81.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τετάρτης η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.
Ωστόσο, με εκατοντάδες σπίτια να μην έχουν ερευνηθεί από την πυροσβεστική ακόμη και τον αριθμό των αγνοουμένων να παραμένει ακαθόριστος, ο φόβος για αύξηση των νεκρών εντείνεται.  
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα υπάρχουν κάποιες διάσπαρτες εστίες εντός των καμμένων σε Καλλιτεχνούπολη και Νέο Βουτζά, όπου επιχειρούν 196 πυροσβέστες, με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, έξι εθελοντικά οχήματα με 12 εθελοντές και ένα ελικόπτερο. 
164 ενήλικες και 23 παιδιά νοσηλεύτηκαν, κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα με εγκαύματα και δευτερευόντως με αναπνευστικά προβλήματα, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αττικόν καθώς και το Παίδων Αγία Σοφία.
Κι ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης των απανθρακωμένων αυτοκινήτων συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται πόρτα πόρτα.
Καθώς οι έρευνες σε πάνω από 1.500 σπίτια της περιοχή δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Οικονομόπουλος εκφράζει την ανησυχία του ότι ο αριθμός των νεκρών αυτής της τραγωδίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Περισσότερες από 2.500 κατοικίες έχουν καταστραφεί σε Μάτι και Ραφήνα και 4.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.
Θεωρείται ωστόσο βέβαια ότι ο αριθμός θα ανέβει και μάλιστα κατά πολύ. Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς από χθες εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι τριψήφιος, πάνω από 100. Την εκτίμηση αυτή υποστήριξε και σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος επιθυμεί να διαψευστεί.
71 εξακολουθούν να νοσηλεύονται
Η Πυροσβεστική εξακολουθεί να κάνει έκκληση στους συγγενείς και οικείους των αγνοουμένων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο αριθμός τους, να επικοινωνούν στο τηλεφωνικό αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.
Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους. Οι κηδείες των θυμάτων θα τελεστούν δημοσία δαπάνη, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. 
Σε 187 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 23 παιδιά. 71 ενήλικες παραμένουν σε νοσηλεία, εκ των οποίων οι 10 είναι διασωληνωμένοι. 
Έντεκα παιδιά παραμένουν για νοσηλεία στο Παίδων. Τα περισσότερα από αυτά θα πάρουν εξιτήριο σήμερα. 
«Οι δέκα άνθρωποι που παραμένουν διασωληνωμένοι είναι εγκαυματίες οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» είπε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παπαευσταθίου, διοικητής του ΕΚΕΠΥ. 
«Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα γίνει τις επόμενες ώρες γι’ αυτό όσοι από εμάς μπορούμε να δώσουμε αίμα ας το κάνουμε γιατί αυτό θα σώσει τους συνανθρώπους μας» τόνισε ο ίδιος. 
Αναζητούν τους αγνοούμενους
Αγωνία, θλίψη και οργή είναι τα συναισθήματα που κυριεύουν τους συγγενείς θυμάτων και αγνοούμενων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.
Κάτοικοι αλλά και επισκέπτες που βρέθηκαν για μια βόλτα να απολαύσουν το μπάνιο τους στο Μάτι και τη Ραφήνα δεν μπορούν να περιγράψουν τις στιγμές φρίκης που έζησαν. Οι ώρες περνούν δραματικά.
Ψάχνουν με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο μέσα στα συντρίμμια, στα αποκαΐδια, να βρουν όχι πλέον τις περιουσίες τους που «χάθηκαν μια για πάντα», αλλά τους δικούς τους ανθρώπους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μάλιστα, για αυτό και απευθύνουν έκκληση μέσω των κοινωνικών δικτύων να συγκεντρώσουν μαρτυρίες πολιτών που ενδεχομένως έχουν συναντήσει ή γνωρίζουν κάτι για τους δικούς τους αγνοουμένους.
Ηλεκτρονική βάση για τον εντοπισμό
Μια ανοιχτή ψηφιακή βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους των καταστροφικών πυρκαγιών, κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο.
Στην βάση αυτή, μπορεί ο καθένας να ανεβάσει μια φωτογραφία του δικού του ανθρώπου που αναζητά μετά τις φονικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν χθες στην ανατολική Αττική.

Μπείτε στην βάση με ένα κλικ ΕΔΩ

Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου