Πρέβεζα: Η Tuta απειλεί και φέτος τις ντομάτες | Epirus World

Πρέβεζα: Η Tuta απειλεί και φέτος τις ντομάτες

Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά εξελίσσεται η φετινή για τους παραγωγούς υπαίθριας καλλιέργειας ντομάτας της Πρέβεζας λόγω της καταστροφικής επέλασης της μύγας Tuta absoluta η οποία φαίνεται ότι “ήρθε για να μείνει”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πρέβεζας οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα συνέβαλλαν στη «διατήρηση» και την ευρεία αναπαραγωγή του εντόμου το οποίο από τις αρχές Μαΐου έχει αρχίσει να αποδεκατίζει την παραγωγή στο Άκτιο, την χερσόνησο της Πρέβεζας αλλά και σε Καστροσυκιά και Κανάλι.

Οι παραγωγοί (όχι μόνο της Πρέβεζας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας και της Μεσογείου συνολικότερα) τα τελευταία 9 χρόνια δίνουν μάχη , μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να βρουν αποτελεσματική λύση για την αναχαίτιση του καταστροφικού εντόμου.

Πέρσι το φθινόπωρο υπήρξε μια ύφεση ωστόσο η παρουσία του αυτή την στιγμή χαρακτηρίζεται καταστροφική αφού -όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί – έχει αρχίσει να αποκτά ανθεκτικότητα αλλά και “νοημοσύνη” αφού κατά την διάρκεια των ψεκασμών κρύβεται στο έδαφος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η εξόντωσή του.Οι παραγωγοί ανησυχούν ιδιαίτερα και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες τονίζοντας το πλήγμα είναι μεγάλο για όλους σχεδόν τους παραγωγούς της Πρέβεζας.

Οι ζεστοί και υγροί χειμώνες, η χλωρίδα της περιοχής (όπου όλο το χρόνο υπάρχει άφθονη βλάστηση από φυτά-ξενιστές που εντόμου,αλλά και η συγκέντρωση των θερμοκηπιακών μονάδων της Πρέβεζας σε μια περιορισμένη έκταση είναι μερικοί μόνο παράγοντες που -σύμφωνα με τον Σύλλογο Γεωπόνων – ευνοούν την εξάπλωση της Tuta.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι αρκετοί παραγωγοί ξηλώνουν τις καλλιέργειες και τις πετούν στα σκουπίδια με αποτέλεσμα η μύγα να εξαπλώνεται με ευκολία και σε άλλα σημεία .Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του καλοκαιριού, οι παραγωγοί φέρνουν στο προσκήνιο την επιστολή που είχαν αποφασίσει να αποστείλουν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αρμόδιοι φορείς μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2015 στην Π.Ε Πρέβεζας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου.

Τα αιτήματα που είχαν “κωδικοποιηθεί” και τα οποία μένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα χωρίς να έχουν υλοποιηθεί είναι: Εκσυγχρονισμός των θερμοκηπίων μέσα από μικρά σχέδια βελτίωσης , επιδότηση της αγοράς και χρήσης ωφέλιμων εντόμων στην καλλιέργεια για την αντιμετώπιση της Tuta absoluta καθώς και παγίδων για την μαζική παγίδευση του εντόμου καθώς και η δυνατότητα εξέταση από το Υπουργείο , για ένταξη των παραγωγών σε ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με αυτά που εφαρμόστηκαν στα οπωροκηπευτικά το 2011 για το E. coli και το 2014-15 για το εμπάργκο της Ρωσίας.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου