Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup. Σήμερα η πιο κρίσιμη συνεδρίαση | Epirus World

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup. Σήμερα η πιο κρίσιμη συνεδρίαση

Μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup είναι για την Ελλάδα η σημερινή, αφού όπως φαίνεται πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τη συνολική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, καθώς και για τη διευθέτηση του χρέους.
Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 16:00, ώρα Ελλάδος, ενώ στις 19:30 θα συνέλθει το Ecofin. Αν και δεν είναι γνωστό το αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ντομπρόβσκις, προμηνύει μακρά συνεδρίαση.
Πριν από το Eurogroup θα συνεδριάσει το Euro Working Group, από το οποίο αναμένεται θετική εισήγηση.
Παράλληλα, χθες δημοσιεύτηκε η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, βάσει της οποίας, η Ελλάδα υλοποίησε το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε, ώστε να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση.
Αν και στην έκθεση συμμόρφωσης δεν συμπεριλαμβάνεται η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, το πρόγραμμα του ESM είναι σε ισχύ και αναμένεται η εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα, ενός ποσού απαιτούμενου για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης, καθώς και ενός ποσού για την οικοδόμηση των ταμειακών διαθέσιμων.
Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση
Πιο σφιχτή από ό,τι σε άλλες χώρες που έχουν βγει από το πρόγραμμα, αναμένεται να είναι η παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος, αφού σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ελάφρυνση του χρέους και θα γίνει και νέα. Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι, αυτό δε θα αποτελεί νέο μνημόνιο.
Τα μέτρα για το χρέος
Από το «μενού» των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί πριν από δύο χρόνια στο Eurogroup, αναμένεται να επιλεγούν τα μέτρα για το χρέος, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Μεταξύ αυτών είναι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF, η σταδιακή επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και η αποπληρωμή ποσού προς του ΔΝΤ, για το ακριβότερο δάνειο.
«Γρίφος» η στάση της Γερμανίας
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τάσσεται σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου του, στο πλευρό της Άγκελα Μέρκελ, ότι δηλαδή «το ελληνικό πρόγραμμα θα οδηγηθεί σε αίσιο τέλος».
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, εξέφρασε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν, την ελπίδα ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup,  «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του γερμανικού υπουργείου η εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα για την υλοποίηση των μέτρων μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «επιτυχία», η οποία τεκμηριώνεται τόσο από την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, όσο και από τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό.  «Αυτά θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη» όταν συζητά για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε κατά το κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης η ίδια.
antennanews
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου