Τα Γεωπάρκα ενώνουν.. | Epirus World

Τα Γεωπάρκα ενώνουν..

Οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου και το Φυσικό Πάρκο Νότιας Βεστφαλίας της Γερμανίας, αλλά και των Δήμων που βρίσκονται εντός αυτών, εξετάστηκαν στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι και το Μέτσοβο.

Η επίσκεψη των Γερμανών Δημάρχων, έγινε με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης των Δήμων Βορείου Ελλάδας και, εκτός των παρουσιάσεων και συζητήσεων, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη φύση και τα μνημεία της περιοχής και να ενημερωθούν για τις δράσεις του Γεωπάρκου και των Δήμων και αντίστοιχα να παρουσιάσουν το δικό τους Φυσικό Πάρκο και τους Δήμους τους.

Την γερμανική αποστολή αποτελούσαν, ο Δήμαρχος του Bad Berleburg, Bernd Fuhrmann ο οποίος είναι και Πρόεδρος του συμβουλίου του Φυσικού Πάρκου, ο Georg Schmitz – Αναπληρωτής Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Φυσικού Πάρκου, ο Δήμαρχος του Kirchhundem, Andreas Reinéry (μέλος του Δ.Σ. του φυσικού πάρκου), ο Δήμαρχος του Hilchenbach, Holger Menzel ( δήμος είναι μέλος του Φυσικού Πάρκου) και η κ. G. Scheiner από την Ελληνογερμανική Συνέλευση των Δημάρχων Βορείου Ελλάδας.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας πραγματοποιήθηκε η κεντρική συνάντηση με τη συμμετοχή της γερμανικής αποστολής, των Δημάρχων Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου και Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, των αντιδημάρχων κ.κ. Καλλιντέρη και Εξάρχου, αντίστοιχα, εκπροσώπων της Επιτροπής Διατήρησης του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι Δήμαρχοι Κόνιτσας και Ζαγορίου, οι οποίοι επισήμαναν τις δυνατότητες συνεργασίας σε διαφόρους τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των Δήμων της περιοχής του Γεωπάρκου και των Γερμανικών.

Εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου παρουσίασε αναλυτικά το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου και από την γερμανική αποστολή ο κ. Georg Schmitz – Αναπληρωτής Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Φυσικού Πάρκου έκανε την παρουσίαση του Φυσικού Πάρκου Νότιας Βεστφαλίας.

Ο Ηλίας Γκαρτζονίκας από την Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρθηκε στο νέο μεγάλο εγχείρημα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, για την πιστοποίηση του μεγάλου μονοπατιού των 370 χιλιομέτρων το Epirus Trail, από το Γράμμο μέχρι τα Τζουμέρκα το οποίο θα συνδέει τους Δήμους Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων.

Η γερμανική αποστολή από το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στο Ζαγόρι και τα μέλη της περιηγήθηκαν σε διάφορα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Στα Άνω Πεδινά συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Δήμου και φορέων του Ζαγορίου. Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Εξάρχου και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Βλάχος παρουσίασαν το Δήμο Ζαγορίου, ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής καταθέτοντας και προτάσεις συνεργασίας, εκ μέρους της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου η Ελένη Παγκρατίου αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Ζαγορίου σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ οι κ.κ. Χαρ. Παπαϊωάννου και Ηλ. Γκαρτζονίκας μίλησαν για το Γεωπάρκο και το Epirus Trail.

Από πλευράς των Δήμων της Νότιας Βεστφαλίας οι Δήμαρχοι κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις για κοινή αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και της προώθησης προϊόντων της περιοχής των τριών ελληνικών Δήμων στην Γερμανική αγορά.

Επίσης, συζητήθηκε η εξεύρεση κοινών στόχων και η αντιμετώπιση προβλημάτων και γενικότερα ήταν μια πρώτη επαφή για γνωριμία και ανάπτυξη κοινών δράσεων.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η συνεργασία του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου της UNESCO και του Φυσικού Πάρκου Ν. Βεστφαλίας, καθώς και γενικότερα η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Ζαγορίου, αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων.
Τα μέλη της γερμανικής αποστολής επισκέφθηκαν τη χαράδρα του Βίκου (στον Βίκο και στη θέση Οξυά) περπάτησαν στο Μονοδένδρι και ξεναγήθηκαν στο Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο, επίσης επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στον κάμπο των Ασπραγγέλων, όπου και ενημερώθηκαν για τις δράσεις του.

Είδαν από κοντά τα πέτρινα γεφύρια του Κόκκορη (στο οποίο ανέβηκαν και φωτογραφήθηκαν) και το τρίτοξο Καλογερικό ή Πλακίδα.

Ακολούθησε γεύμα στους Κήπους όπου συναντήθηκαν εκ νέου με τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου και αντάλλαξαν απόψεις.

Οι γερμανοί Δήμαρχοι αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το Ζαγόρι (τελευταίος σταθμός της επίσκεψης τους ήταν το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής το Μέτσοβο), δήλωσαν ενθουσιασμένοι από όσα είδαν και από την φιλοξενία και υποσχέθηκαν να ξαναβρεθούν στην περιοχή, αφού προηγηθεί επίσκεψη ελληνικής αποστολής στη Γερμανία.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου