Αναγνωρίστηκαν επίσημα οι ιαματικές πηγές Αμαράντου και Καβασίλων | Epirus World

Αναγνωρίστηκαν επίσημα οι ιαματικές πηγές Αμαράντου και Καβασίλων

Αφετηρία για περαιτέρω αξιοποίηση αποτελεί η επίσημη αναγνώριση των ιαματικών πηγών Αμαράντου και Καβασίλων η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνηση. Ο Δήμος Κόνιτσας κάνει λόγω για μία σημαντική επιτυχία, καθώς προηγήθηκε δουλειά τεσσάρων ετών περίπου από τον δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρο, τον αντιδήμαρχο Γιώργο Καλλιντέρη και τον ειδικό σύμβουλο Μάρκο Κιούρη. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν σπουδαίους φυσικούς πόρους της περιοχής, ενώ τα ατμόλουτρα του Αμαράντου θεωρούνται μοναδικά στην Ελλάδα. Προσελκύουν δε πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο.

Επισημαίνεται ότι και τα θειούχα Ιαματικά Λουτρά των Καβασίλων και τα Ιαματικά Λουτρά του Αμάραντου βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Κόνιτσας και είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, τα Λουτρά Αμαράντου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλα για πολλές παθήσεις, ιδιαίτερα ρευματοπάθειες, ισχυαλγία κ.ά.

Οι εισπνοές συμβάλλουν στη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως ασθματικές καταστάσεις, βρογχίτιδες, χρόνια πνευμονικά εμφυσήματα, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα. Η θερμοκρασία του ατμού, που εξέρχεται από τα βάθη της γης μέσα από 15 καρστικά ρήγματα, ανέρχεται στους 32.6 – 38.1ο C. Τα Λουτρά Καβασίλων θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, καθώς και δερματικών, ορθοπεδικών και γυναικολογικών παθήσεων και άλλων. Η θερμοκρασία του νερού ανέρχεται στους 30.5ο C. Επιπλέον, η πόση του νερού συμβάλλει στη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος, του ήπατος, της χολής και των νεφρών. Θεραπευτικές ιδιότητες, εκτός από το νερό, έχει και η λάσπη με την οποία επαλείφονται συχνά οι λουόμενοι.

Ο Δήμος Κόνιτσας με την ανακοίνωσή του, ευχαριστεί για την αρωγή τους στην προσπάθεια αυτή την Περιφέρεια Ηπείρου και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου  Μάρκο Δανά, καθώς και τους επιστημονικούς μελετητές, που εργάστηκαν για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου.

Κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι με την ισχυρή βούληση της Περιφέρειας Ηπείρου και τις άοκνες προσπάθειες της Αντιπεριφερειάρχη  Τατιάνας Καλογιάννη και των συνεργατών της, βρίσκεται στην τελική φάση η σύνταξη της μελέτης «Εκπόνηση μελέτης προγραμματικού σχεδίου (master plan) ανάπτυξης ιαματικού τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου», ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα απευθύνονται σε κοινό και εκτός Ελλάδας. Ειδικότερα, στόχο της μελέτης αποτελεί η συγκρότηση ενός σχεδιαστικού πλαισίου ικανού να εγγυηθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Περιφέρεια, το οποίο θα συμβάλει στην προετοιμασία έργων – δράσεων με τη χρήση υφιστάμενων χρηματοδοτικών πηγών ή εργαλείων.

Η συνεργασία συνεχίζεται και με τους δύο φορείς και ευελπιστούμε στην αρτιότερη οργάνωση, την άμεση και εύρυθμη λειτουργία των Ιαματικών Λουτρών Καβασίλων και Αμαράντου, που αποτελούν θησαυρό για την περιοχή.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου