Ρεκόρ στις καισαρικές... Οδηγίες του Υπουργείου στα Νοσοκομεία! | Epirus World

Ρεκόρ στις καισαρικές... Οδηγίες του Υπουργείου στα Νοσοκομεία!

Οδηγία στις διοικήσεις των Νοσοκομείων να ελέγχονται οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές δόθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Κι αυτό έγινε ύστερα από την κατακόρυφη αύξηση και την αρνητική πρωτιά που κατέχει η χώρα μας. Το θέμα απασχόλησε την Βουλή και προκάλεσε την απάντηση του Υπουργού Υγείας ο οποίος παραδέχθηκε ότι η εικόνα προκαλεί έντονη ανησυχία. Το 2017, το ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα έφτασε το 56,8%, όταν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 15%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στην ετήσια έκθεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, στην Μαιευτική Κλινική ο αριθμός των τοκετών παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια και ανέρχεται περίπου στους 1200.

Το 2017 ο συνολικός αριθμός τους ήταν 1.228 τοκετοί, έναντι 1.231 τοκετών το 2016, 1.147 το 2015 και 1.212 τοκετών το 2014.

Το ποσοστό των καισαρικών το 2017 έφτασε στο 62,05%. Παραμένει ιδιαίτερα υψηλό καθώς οι φυσιολογικοί τοκετοί μόλις που άγγιξαν το 38%,

Αξιοσημείωτο είναι ότι την προηγούμενη χρονιά, το 2016 δηλαδή, οι καισαρικές ήταν ακόμη περισσότερες καθώς πλησίαζαν το 65%.

Στην έκθεση τονίζεται με έμφαση ότι το 2001, το ποσοστό των φυσιολογικών τοκετών ανέρχονταν στο 74% με τις καισαρικές να περιορίζονται στο 25,8%. Τα ποσοστά αυτά σχεδόν έχουν αντιστραφεί σήμερα με την μεγάλη αλλαγή να εντοπίζεται στην διετία 2009-2010.

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην Βουλή, παραδέχθηκε ότι η εικόνα που διαμορφώνεται στην χώρα, προκαλεί έντονη ανησυχία. «Οντως, η εικόνα αυτή με τα πολλαπλάσια αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το ανώτατο όριο των 15% που ισχύει, δεν περιποιεί τιμή, ούτε για το σύστημα υγείας ούτε για τους επιστήμονες, και προφανώς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο και τις εγκύους αλλά επιβαρύνουν και οικονομικά τη λειτουργία του ΕΣΥ», αναγνώρισε ο υπουργός Υγείας.

«Προφανώς υπάρχουν και τα οικονομικά κίνητρα, και τα κίνητρα ευκολίας στους γυναικολόγους για την οργάνωση του χρόνου τους, αλλά και η αίσθηση στις γυναίκες ότι είναι πιο φιλική, πιο εύκολη και λιγότερη οδυνηρή η καισαρική τομή», επεσήμανε και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει δέσμη παρεμβάσεων για να αναστραφεί η εικόνα αυτή, με τη συμβολή και των μαιών, ο ρόλος των οποίων έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

«Δώσαμε ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν αν τηρούν το διεθνές πρωτόκολλο, αλλά και να ζητούν από τους γιατρούς να τεκμηριώνουν την προσφυγή στη καισαρική», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου