Επτά πράσινα σημεία.. Η διαχείριση απορριμμάτων γίνεται ολοκληρωμένη! | Epirus World

Επτά πράσινα σημεία.. Η διαχείριση απορριμμάτων γίνεται ολοκληρωμένη!

Οι ολοκληρωμένες μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για τα κεντρικά πράσινα σημεία, παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου, σε επτά Δήμους. Πρόκειται για τους Δήμους Ιωαννιτών, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Ζίτσας, Πάργας, Ζηρού και Κόνιτσας. Η υλοποίηση και η λειτουργία τους προβλέπεται από τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος πλέον περνά στην φάση της υλοποίησης. Και η υλοποίηση θα φέρει αναπροσαρμογή στο κόστος, θέμα το οποίο πρέπει να χειριστούν οι Δήμοι.

Παρότι οι Δήμοι άνοιξαν το θέμα από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Έτσι ο κίνδυνος να βρεθούν οι πολίτες αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη είναι κάτι παραπάνω από βέβαιος.

Η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο, παίρνει πλέον σάρκα και οστά. Τα πράσινα σημεία αποτελούν το τελευταίο βήμα και όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, πρόκειται για μία ακόμη σημαντική δράση.

"Οι οριστικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης των κεντρικών πράσινων σημείων ολοκληρώθηκαν και παραδίδονται σήμερα σε κάθε Δήμο προκειμένου να αναλάβουν τη δημοπράτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία τους. Οι, εν λόγω, οριστικές μελέτες εκπονήθηκαν με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου, αφού προηγήθηκαν σχετικά αιτήματα των Δήμων καθώς κι οι αναγκαίες συνεννοήσεις και αποφάσεις των Δημ. Συμβουλίων για την υπόδειξη των γηπέδων εγκατάστασης", αναφέρει.

Όπως τόνισε η κ. Καλογιάννη, η Περιφερειακή Αρχή έθεσε την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, ως στόχο πρώτης προτεραιότητας από την αρχή της θητείας της και δραστηριοποιήθηκε επιτυχώς –πολλές φορές και ως αρωγός των Δήμων και των ΦοΔΣΑ- για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων που είναι ενταγμένα στον συνολικό σχεδιασμό του εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ 2016 Ηπείρου.

Τα τελευταία χρόνια και χάρη στις ενέργειες της Περιφέρειας, ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης στους 38 μεγαλύτερους ΧΑΔΑ, ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, έγιναν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο Ελληνικό και το Καρβουνάρι, δημοπρατήθηκε η μονάδα ΑΣΑ, εγκρίθηκε ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τις μονάδες κομποστοποίησης στην Πρέβεζα και την Θεσπρωτία, εντάχθηκε η μονάδα κομποστοποίησης της Άρτας, δημοπρατήθηκε η εκπόνηση μελετών επέκτασης των ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου και η μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ, και τώρα παραδίδονται οι μελέτες για τα Πράσινα Σημεία.

Η υλοποίηση των αναγκαίων έργων υλοποίησης του σχεδιασμού που καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Περιφέρειας και προδιαγράφει όλα τα αναγκαία έργα και δράσεις και για τους 18 δήμους, εξελίσσεται ραγδαία και χωρίς παρεκκλίσεις στην τήρηση των, επιμέρους, χρονοδιαγραμμάτων, υπογράμμισε η κ. Καλογιάννη.

Η μη εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού θα επέφερε, εκτός των «αποκρουστικών και χαοτικών» φαινομένων που παρατηρούνται σε γειτονικές μας περιοχές, και την επιβολή του προστίμου (ειδικό τέλος ταφής), το οποίο όπως ορίζεται στον σχετικό Νόμο 4042/2012, ανέρχεται για το 2019 στα 35€ τον τόνο ανεπεξέργαστου αποβλήτου, και κλιμακώνεται μέχρι τα 60€, με ετήσια αύξηση 5€.

Όμως και η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης θα αυξήσει το υφιστάμενο κόστος. Η εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Δυτική Μακεδονία που καλύπτει 12 Δήμους συμβασιοποιήθηκε στα 109€/tn (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), έτσι ώστε να απαιτηθεί και η διαρθρωτική υποστήριξη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για να μη μετακυλιστεί εξ’ ολοκλήρου στους πολίτες.

Η αποτύπωση όλων των μεγεθών και παραγόντων που θα διαμορφώσουν το κόστος για την Περιφέρεια παρουσιάστηκε στην «Μελέτη συγκριτικής αξιολόγησης κόστους – οφέλους πριν και μετά από την λειτουργία των νέων έργων του ΠΕΣΔΑ 2016 ΗΠΕΙΡΟΥ», που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας την 21η Ιουλίου 2017.

Στην Ήπειρο, δεν είναι, ακόμη, οριστικοποιημένος ο τρίτος κύριος παράγων κόστους, που είναι η δαπάνη για την λειτουργία των 8 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ Ηπείρου – Α΄ φάση), που ήδη κατασκευάζονται με ευθύνη της Περιφέρειας.

Σήμερα, είναι γνωστοί οι άλλοι δύο κύριοι παράγοντες κόστους:
⦁ Το τέλος εισόδου στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων: 40€/tn και
⦁ To τέλος εισόδου στους «ΧΥΤΑ» (και μετά την λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων «ΧΥΤΥ»): 12€/tn.

Το κόστος της λειτουργίας των ΣΜΑ θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία επιλογής αναδόχου για την υπηρεσία αυτή.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου