Ανοιχτά εμπορικά κέντρα… Μία ευκαιρία που χάνουν τα Γιάννινα.. | Epirus World

Ανοιχτά εμπορικά κέντρα… Μία ευκαιρία που χάνουν τα Γιάννινα..

Ο Δήμος Άρτας, είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός από την Ήπειρο, που προχωρά τις διαδικασίες ώστε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο, να μετατρέψει την αγορά σε ανοιχτό εμπορικό κέντρο και να υλοποιήσει σημαντικά έργα αναβάθμισης. Πρόκειται για το γνωστό από καιρό πρόγραμμα «Open Mall» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και δέχεται προτάσεις μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα απαιτεί την συνεργασία του Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο ή το Επιμελητήριο και αποσκοπεί στην αναβάθμιση μιας ολόκληρης εμπορικής περιοχής.

Ο προϋπολογισμός της συνολικής πρότασης δεν μπορεί να ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια, εκ των οποίων το 1,4 θα διαχειριστεί ο Δήμος και το υπόλοιπο ο Εμπορικός Σύλλογος ή το Επιμελητήριο.

Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι στα Γιάννινα δεν έγινε η παραμικρή προετοιμασία ούτε από τον Δήμο, ούτε από το Επιμελητήριο, ούτε και από τον Εμπορικό Σύλλογο, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος τμήματος της αγοράς το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο Δήμος για παράδειγμα θα μπορούσε να επιλέξει ένα τμήμα του ιστορικού κέντρου ή την περιοχή της Καλούτσιανης ή όποια άλλο σημείο της αγοράς επιθυμούσε ώστε να το μετατρέψει σε ανοιχτό εμπορικό κέντρο, με άλλα λόγια να υλοποιήσει μία σειρά παρεμβάσεων αναβάθμισης και συνάμα να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δράσης, μέσω του Επιμελητηρίου ή του Εμπορικού Συλλόγου.

Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ έχει εκπονήσει ήδη ο Δήμος Τρικάλων. Πεζοδρομήσεις, ειδικές σημάνσεις και οριοθετήσεις, χώροι στάθμευσης, χώροι φύλαξης και ψυχαγωγίας παιδιών, φυτεύσεις δέντρων, οργανωμένες ενέργειες μάρκετινγκ είναι ορισμένες από τις εργασίες και πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν ώστε όλη η αγορά των Τρικάλων, εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, χώροι εστίασης κλπ., να ενταχθούν σε έναν «ενιαίο χώρο» που θα δίνει την αίσθηση του Open Mall.

Και η Άρτα όμως ετοιμάζεται ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο που λήγει η προθεσμία να υποβάλλει την δική της πρόταση.

Το Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει την συμβουλευτική υποστήριξη του Δήμου Αρταίων στην υποβολή πρότασης και συμβολή στην προετοιμασία του σχετικού φακέλου, στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος, βάσει του οποίου ο Δήμος Αρταίων θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις:

για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου,

για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης ή/και

για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας, προς όφελος των επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Η λειτουργία της αγοράς της Άρτας ως OPEN MALL μπορεί να συνδυάσει την εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, μαζί με αγοραστικά οφέλη για τους καταναλωτές καθώς και  ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να δημιουργηθούν δύο σιντριβάνια, ένα στην κεντρική πλατεία και ένα στα Ψαροπλιά, να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός σε πεζοδρομημένο τμήμα του κέντρου της πόλης, να τοποθετηθούν έξυπνα συστήματα για παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες για τις θέσεις στάθμευσης και τις μεταφορές, ενώ ακόμη προβλέπεται η αγορά μικρού βαν για τη μεταφορά προς το κέντρο της πόλης όσων συμπολιτών και επισκεπτών σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου της πόλης.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου