Νίκος Κοτζιάς: «Θα κλείσουμε άμεσα και τα θέματα με την Αλβανία»! | Epirus World

Νίκος Κοτζιάς: «Θα κλείσουμε άμεσα και τα θέματα με την Αλβανία»!

Άμεσες θα πρέπει να θεωρούνται οι εξελίξεις στις ελληνολβανικές σχέσεις, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προανήγγειλε από την Μόσχα, ότι μετά το θέμα της «Βόρειας Μακεδονίας» που έκλεισε θα ακολουθήσουν τα εκκρεμή θέματα με την Αλβανία. Μάλιστα από τις δηλώσεις του απορρέει ότι αυτό θα γίνει εν μέσω του θέρους, καθώς σημείωσε ότι δεν θα κάνει διακοπές αν δεν κλείσει τα ζητήματα με την Αλβανία. Πόσο εύκολο θα αποδειχθεί κάτι τέτοιο απομένει να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς για την μεν Ελλάδα, το Τσάμικο είναι ένα ιστορικό ζήτημα και δεν μπαίνει στις διαπραγματεύσεις για την δε Αλβανία είναι ένα ζέον ζήτημα που βρίσκεται πάντα στο τραπέζι των συνομιλιών!

Φυσικά φλέγον ζήτημα είναι αυτό του καθορισμού της ΑΟΖ, το οποίο έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση στην γείτονα χώρα.
Επίσης σε εκκρεμότητα βρίσκεται το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, καθώς στην Αλβανία και τα καινούρια που εκδίδονται βρίθουν εθνικιστικού περιεχομένου και μεγαλοιδεατισμού.
Η ακριβής δήλωση του Νίκου Κοτζιά από την Μόσχα είναι η ακόλουθη:
 «Νομίζω ότι καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση προβλημάτων. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη. Σε αυτό το πλαίσιο επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια αλλά τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά: να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για την Βόρεια Μακεδονία. Είναι και λίγο κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να μαλώνουμε για ονόματα. Έτσι και οι παππούδες σε μία οικογένεια δεν έχουν το ίδιο όνομα, τότε υπάρχει πρόβλημα. Υπήρχαν βέβαια και ζητήματα αλυτρωτισμού, τα οποία με αυτήν τη συμφωνία τα τελειώσαμε. Βρισκόμαστε επίσης, σε μία διαδικασία να λύσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία. Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές.
 Ελπίζω να ανοίξουμε εκ νέου - με το σωστό τρόπο - και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό. Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, διότι σε εκείνα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε. Νομίζω ότι η περιοχή μας θα γίνει πιο φιλειρηνική, η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή, ανάμεσα σε πολλές κρίσεις – Ουκρανία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, σε αυτό το τρίγωνο αστάθειας. Τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούμε όλοι μαζί.
 Έχουμε έναν πολύ αγαπημένο ποιητή στην Ελλάδα, τον Καβάφη. Έχει ένα ποίημα, το «Περιμένοντας τους Βαρβάρους», και αυτό λέει ότι στην αγορά, όταν τους είπαν ότι δεν θα έρθουν οι βάρβαροι, μερικοί ανησύχησαν και είπαν: «τώρα που δεν θα έρθουν οι βάρβαροι τί θα κάνουμε;». Εγώ είμαι ευχαριστημένος που λύνουμε προβλήματα, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί που λένε: «τώρα τί θα κάνουμε χωρίς προβλήματα;». Αυτοί είναι οι «επαγγελματίες» των προβλημάτων».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου