Γιατί το Μουντιάλ της Ρωσίας θα είναι το ακριβότερο στην ιστορία

Το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στη Ρωσία από 14 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου έχει ήδη κερδίσει μια πρωτιά, αυτή της ακριβότερης διοργάνωσης στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Από τις 2 Δεκεμβρίου του 2010 οπότε και ανακοινώθηκε η ανάθεση της διοργάνωσης στη Ρωσία, η οργανωτική επιτροπή χρειάστηκε να αναθεωρήσει ούτε λίγο ούτε πολύ 35 φορές φορές τον προϋπολογισμό και να αναπροσαρμόσει το ύψος της χρηματοδότησης σε 12 περιπτώσεις.
Το βασικό θέμα που έπρεπε να διευθετηθεί ήταν αυτό των εγκαταστάσεων καθώς έξι από τα δώδεκα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ κατασκευάστηκαν από την αρχή. Αυτό από μόνο του είχε τεράστιο αντίκτυπο στα οικονομικά της διοργάνωσης.
Ο αρχικός προϋπολογισμός το 2013 ορίστηκε στα 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια, για να αναθεωρηθεί τρία χρόνια αργότερα, το 2016, προς τα κάτω, στα 9,78 δισ. δολ. και να καταλήξουμε στα 10,75 δισ. δολ., λόγω λάθος υπολογισμών και διόγκωση του κόστους προκειμένου να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα έργα.
Η οργανωτική επιτροπή δικαιολογεί τον «φουσκωμένο» προϋπολογισμό λέγοντας πως διατέθηκε για την ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα, προπονητικά κέντρα), μεταφορές και ασφάλεια, τομείς στους οποίους δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση λόγω των τρομοκρατικών απειλών του ISIS.
Τόσο ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Βιτάλι Μούτκο τονίζουν ότι κανένα από τα έργα δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί μετά το πέρας της διοργάνωσης και για το λόγο αυτό έχει υπολογιστεί πως θα χρειαστούν από 3 έως 6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη συντήρηση κάθε εγκατάστασης.
Χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση σχετικά με το τελικό ποσό που δαπανήθηκε για την διοργάνωση του Μουντιάλ, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει κοντά στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, 2,4 παραπάνω δηλαδή από τη διοργάνωση της Βραζιλίας (11,6 δισ. δολ.), γεγονός που καθιστά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ως το ακριβότερο στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου