Ούρα που αφρίζουν: Τι δείχνουν για την υγεία των νεφρών | Epirus World

Ούρα που αφρίζουν: Τι δείχνουν για την υγεία των νεφρών

Η ύπαρξη αφρού στα ούρα μπορεί να οφείλεται σε «αθώες» αιτίες, όπως η μεγάλη ταχύτητα της ροής των ούρων ή και η επαφή των ούρων με υπολείμματα κάποιου καθαριστικού στη λεκάνη.
Άλλοτε πάλι υποδεικνύει δυσλειτουργία των νεφρών και αυτό όταν συνδυάζεται και με άλλα ανησυχητικά συμπτώματα.
Ούρα & νεφρά
Αρκετά είναι τα σημάδια στα ούρα, όπως το χρώμα τους, που «προειδοποιούν» για προβλήματα στα νεφρά. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η ύπαρξη αίματος στα ούρα, το οποίο τους προσδίδει μια κοκκινωπή ή ροζ απόχρωση.
Από την άλλη, και η συχνότητα της ούρησης χρησιμοποιείται ως δείκτης υγείας, αφού σχετίζεται μεταξύ άλλων με τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού, τον διαβήτη, τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη.
Αφρός στα ούρα & λειτουργία νεφρών
Όταν τα ούρα αφρίζουν, εφόσον έχουν αποκλειστεί άλλες πιθανές αιτίες, κρίνεται απαραίτητο να αξιολογηθεί με τις κατάλληλες εξετάσεις η λειτουργία των νεφρών.
Μία βασική λειτουργία των νεφρών, των κύριων «φίλτρων» του ανθρώπινου οργανισμού, είναι η επεξεργασία των πρωτεϊνών που υπάρχουν στο αίμα. Οι πρωτεΐνες αυτές επιτελούν σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, όπως η διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών στο σώμα.
Μια βλάβη ή πάθηση των νεφρών έχει συχνά σαν αποτέλεσμα τη «διαρροή» πρωτεϊνών στα ούρα. Το αποτέλεσμα είναι η λεγόμενη πρωτεϊνουρία, δηλαδή η συσσώρευση πρωτεϊνών στα ούρα. Η περίσσεια πρωτεϊνών στα ούρα είναι αυτή που ευθύνεται για τη δημιουργία αφρού.
Η πρωτεϊνουρία αποτελεί αποδεδειγμένα πρώιμο σύμπτωμα της νεφροπάθειας. Όταν λοιπόν ο αφρός στα ούρα συνδυάζεται και με τα παρακάτω συμπτώματα νεφροπάθειας η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται αναγκαία:
Φαγούρα στο δέρμα
Ναυτία
Δύσπνοια
Πρήξιμο (κυρίως στα άκρα)
Ανεξήγητη κόπωση
Συχνουρία
Επεισόδια εμετού
Τα συμπτώματα αυτά υποδεικνύουν με ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα δυσλειτουργία των νεφρών σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφροπάθειας, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.
Η ακριβής αιτία της ύπαρξης αφρού στα ούρα μπορεί να διαπιστωθεί με μια απλή ανάλυση ούρων, καθώς η εξέταση μετρά και τα επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα. Συμπληρωματικά, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μέτρηση του σακχάρου ή μαγνητική τομογραφία, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο δομικών προβλημάτων στα νεφρά.
Medical News Today
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου