Η Υπουργός για τα γεφύρια του Ζαγορίου | Epirus World

Η Υπουργός για τα γεφύρια του Ζαγορίου

Στην αναφορά του βουλευτή Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά με θέμα τη διάσωση και αποκατάσταση των πέτρινων γεφυριών του Ζαγορίου απάντησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Λυδία Κονιόρδου.

Αφορμή για την κατάθεση της αναφοράς από το Χρήστο Μαντά υπήρξαν οι επιστολές του Δήμου Ζαγορίου και του πολιτιστικού συλλόγου Τσεπελόβου « Ο Τσούφλης» , σχετικά με την κατάσταση των πέτρινων γεφυριών Χάτσιου και Κοβάτσαινας.

Η υπουργός στην απάντησή της αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός της Υ.Ν.Μ.Τ.Ε βρέθηκαν στην περιοχή και παραθέτει με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στα παραπάνω γεφύρια καθώς και τις επεμβάσεις που έχουν γίνει παλαιότερα.

Όσο αφορά στις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν στους τομείς ευθύνης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου- Βορείου Ιονίου-Δυτικής Μακεδονίας καθώς και σε όσες έχουν προηγηθεί στο γεφύρι στη Σκάλα Βραδέτου, στο ρέμα του Αι Γιάννη Φραγγάδων , καθώς και στο δεξιό βάθρο του γεφυριού Καμπέρ –Αγά Μηλιωτάδων, η υπουργός τονίζει:

“Η Υ.Ν.Μ.Τ.Ε Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας μετά από την καταγραφή των φθορών, στα εν λόγω γεφύρια, έχει συντάξει σχετικές μελέτες για την άμεση αποκατάστασή τους, ώστε μετά τις σχετικές εγκρίσεις, να εκτελεσθούν οι απαραίτητες εργασίες για την διάσωσή τους με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου. Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία συνεχώς καταγράφει αιτήματα πολιτών και φορέων που αφορούν όχι μόνο τα γεφύρια της Ηπείρου, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόσφατα έγινε αυτοψία σε δύο γεφύρια του Δήμου Βοίου, στη γέφυρα Κοιλαδίου και Σβόλιανης τα οποία παρουσιάζουν ανάλογες φθορές, ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κοζάνης να διασωθούν και να αποκατασταθούν. Την τελευταία διετία, στην περιοχή Ζαγορίου έχουν αποκατασταθεί το γεφύρι στη Σκάλα Βραδέτου και στο ρέμα του Αϊ Γιάννη Φραγγάδων Δήμου Ζαγορίου, με φορέα υλοποίησης την Υ.Ν.Μ.Τ.Ε Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας και χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου και την Περιφέρεια Ηπείρου στερεώθηκε και αποκαταστάθηκε υποσκαφή στο δεξιό βάθρο του γεφυριού Καμπέρ-Αγά Μηλιωτάδων Δήμου Ζαγορίου. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. προσπαθούν να ανταποκριθούν σε αιτήματα πολιτών και φορέων για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με προτεραιότητα στην διάσωση των γεφυριών διότι τα γεφύρια είναι κατασκευές που είναι εκτεθειμένες και απροστάτευτες στην αδάμαστη φυσική βλάστηση, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, στην ορμή των ποταμών που γεφυρώνουν και κυρίως στη φυσική γήρανση των δομικών υλικών”.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου