Καταστρέφουν τα γεφύρια αναζητώντας κρυμμένους θησαυρούς! | Epirus World

Καταστρέφουν τα γεφύρια αναζητώντας κρυμμένους θησαυρούς!

Κάθε γεφύρι της Ηπείρου κουβαλάει μία ιστορία. Και κυρίως κουβαλάει τις μνήμες από ένα παρελθόν, μνήμες που αποτελούν τη γέφυρα με το μέλλον του τόπου.Πολλά από τα πέτρινα γεφύρια είναι δεμένα με θρύλους. Θρύλοι και παραδόσεις που εξάπτουν τη φαντασία και για ορισμένους αποτελούν κίνητρο για το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Αποτέλεσμα; Οι πέτρινοι θησαυροί να λεηλατούνται και τα γεφύρια να μένουν με πληγές ανοιχτές.

Το τελευταίο γεφύρι που έπεσε θύμα των "θησαυροκυνηγών" είναι αυτό του Μίσιου.

Το γεφύρι ενώνει τα χωριά Βίτσα και Κουκούλι, είναι χτισμένο στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου και αποτελεί συνέχεια της Σκάλας του Βραδέτου.

Άγνωστοι ξήλωσαν-από την πλευρά του Κουκουλίου- πέτρες από το καλντερίμι που οδηγεί στην αρχή του σώματος του γεφυριού, σε έκταση περίπου δυο τετραγωνικών μέτρων, προφανώς, για να βρουν κάτι πολύτιμο.

Παράλληλα άφησαν τα ίχνη τους και στο μονοπάτι, αναζητώντας κι εκεί το κρυμμένο χρυσάφι.



Πριν μερικά χρόνια θύμα των επιτήδειων είχε πέσει και το γεφύρι του Καμπέρ Αγά, στο Ανατολικό Ζαγόρι. Άγνωστοι είχαν ξεκαρφώσει τις πέτρες δίπλα ακριβώς στην καμάρα του γεφυριού, αναζητώντας εκεί το χρυσάφι.

Τα πέτρινα γεφύρια λοιπόν αποτελούν έναν μόνιμο στόχο των θησαυροκυνηγών. Οι χρυσοθήρες πιστεύουν ότι κάπου στα θεμέλια τους ή σ' άλλα σημεία, ανάμεσα στις πέτρες που στέκουν εκεί χρόνια ή και αιώνες, βρίσκεται και ο κρυμμένος θησαυρός που τους περιμένει.

Έτσι επιδίδονται σε μία συνεχή λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Συνήθως τέτοιες απόπειρες γεμίζουν με απογοήτευση τους εμπνευστές τους, όμως αφήνουν πίσω τους χαλάσματα.
epiruspost

Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου