Γουατεμάλα: Στους 109 αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών από έκρηξη ηφαιστείου | Epirus World

Γουατεμάλα: Στους 109 αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών από έκρηξη ηφαιστείου

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των ανθρώπων που αγνοούνται μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα ανεστάλησαν ξανά την Πέμπτη για λόγους ασφαλείας, ενώ ο απολογισμός των νεκρών έγινε ακόμη πιο βαρύς, φθάνοντας τους 109 νεκρούς.

Μπροστά στις σφοδρές επικρίσεις για την τραγωδία και τον τραγικό αυτό απολογισμό, η εισαγγελία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αμέλεια από πλευράς των σωμάτων ασφαλείας διότι δεν δόθηκε έγκαιρα εντολή επείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων.

«Οι κλιματικές συνθήκες και τα ακόμη πυρακτωμένα υπολείμματα στις πληγείσες περιοχές δεν επιτρέπουν την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μελών των σωστικών συνεργείων», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών (CONRED).

«Υπενθυμίζουμε ότι μπορεί να σημειωθούν εκρήξεις στην περιοχή και ότι η βροχή μπορεί να προκαλέσει χείμαρρους λάσπης και ηφαιστειακής τέφρας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες σωστικά συνεργεία, αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναζητούν στα συντρίμμια, στην ηφαιστειακή τέφρα και στα βράχια πτώματα θυμάτων στο Σαν Μιγκέλ Λος Λότες και τα άλλα χωριά που σάρωσαν ποτάμια λάβας την Κυριακη μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, σε υψόμετρο 3.763 μέτρων, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.

Οι έρευνες είχαν ήδη ανασταλεί για ώρες την Τετάρτη, εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων και χειμάρρων λάσπης και πυρακτωμένων βράχων που έφθαναν ακόμη και τα πέντε μέτρα ύψος σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας.

Το εθνικό ιατροδικαστικό ινστιτούτο (INACIF) γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε στα 109 θύματα. Σχεδόν 200 άνθρωποι παραμένουν ακόμα αγνοούμενοι.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 99 νεκρούς.

Το INACIF διευκρίνισε ότι επτά πτώματα μεταφέρθηκαν σε νεκροτομείο κοντά στην πληγείσα περιοχή και άλλα τρία πτώματα μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νεκροτομείο της πρωτεύουσας, καθώς επρόκειτο για ανθρώπους που υπέκυψαν στα τραύματά τους στα νοσοκομεία όπου είχαν διακομιστεί.

Μόλις 28 από τα θύματα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την CONRED, ακόμα 58 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ 12.277 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Η διακοπή των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης εξώθησε συγγενείς των οικογενειών ορισμένων θυμάτων που έχουν καταληφθεί από απόγνωση να πάνε στον τόπο της καταστροφής, παρά την απαγόρευση που έχει επιβάλει η αστυνομία, για να προσπαθήσουν να βρουν εκείνοι τους οικείους τους.
madata
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου