Κόλαση φωτιάς στη Συρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ με ρουκέτες | Epirus World

Κόλαση φωτιάς στη Συρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ με ρουκέτες

Ιρανικές δυνάμεις στη Συρία εκτόξευσαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη περίπου είκοσι ρουκέτες εναντίον θέσεων των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, ανακοίνωσε το ισραηλινό επιτελείο, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξαν θύματα και ότι ανταπέδωσε τα πυρά.
Ορισμένες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, ανέφερε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας πως υπήρξαν μόνο περιορισμένες υλικές ζημιές και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για αυτή την ανταπόδοση.
Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι αναχαιτίστηκαν ισραηλινοί πύραυλοι από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του καθεστώτος.
Οι εχθροπραξίες αυτές καταγράφονται με φόντο την κλιμάκωση της ήδη μεγάλης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν στο συριακό θέατρο, έπειτα από πολλές επιχειρήσεις που αποδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον ιρανικών θέσεων στη Συρία.
Σημειώνονται επίσης ενώ αυξάνεται η αβεβαιότητα γύρω από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, την οποία αποκήρυξε το βράδυ της Τρίτης ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, οι ρουκέτες βλήθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από άνδρες της ιρανικής ταξιαρχίας Αλ Κουντς εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στο Γκολάν.
«Ξέρουμε ότι προήλθαν από τη δύναμη Αλ Κουντς», είπε ο Κόρνικους, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο που να το αποδεικνύει ή περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ταξιαρχία Αλ Κουντς ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης, την επίλεκτη δύναμη του ιρανικού καθεστώτος, και θεωρείται ότι είναι επιφορτισμενη να δρα στο εξωτερικό.
«Ο ισραηλινός στρατός παίρνει αυτή την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ πάρα πολύ σοβαρά», είπε ο ισραηλινός αντισυνταγματάρχης.
«Δεν ενημερωθήκαμε για τραυματίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Στοχοθετήθηκαν πολλές στρατιωτικές θέσεις, αλλά οι ζημιές ήταν περιορισμένες, ενώ δεν απειλήθηκαν ισραηλινοί πολίτες, διευκρίνισε ο ίδιος.
Σφυροκόπημα-απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε από ιρανικές δυνάμεις
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία, ανταποδίδοντας μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, ανέφερε το ισραηλινό επιτελείο σε ανακοίνωσή του που διένειμε σεΜΜΕ της χώρας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επλήγησαν πέντε συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, δήλωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τα πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Ο ταξίαρχος Κόρνικους κατηγόρησε τον ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, τον επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», είπε ο ταξίαρχος Κόρνικους σε δημοσιογράφους, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Παρότι η επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι οι δεκάδες προηγούμενες, ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι σκοπός του η στρατιωτική «κλιμάκωση» με το Ιράν.
Ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν τουλάχιστον μια από τις εγκαταστάσεις ραντάρ του συριακού στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
«Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αντιμετώπισαν δεκάδες ισραηλινούς πυραύλους, κάποιοι από αυτούς έφθασαν στον στόχο τους και κατέστρεψαν μια από τις εγκαταστάσεις ραντάρ», ανέφερε Σύρος υψηλόβαθμος στρατιωτικός.
Οι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν επίσης συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, βάσεις στη Δαμασκό, στην πόλη Μπάαθ της επαρχίας Κουνέιτρα, αλλά και στη Χομς, καθώς επίσης τουλάχιστον μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών, ανέφεραν συριακά κρατικά ΜΜΕ.
Η κλίμακα των σημερινών ισραηλινών επιδρομών, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση περίπου 20 ρουκετών εναντίον του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος των Υψιπέδων του Γκολάν, περί τις 00:10, ενέργεια την οποία ο ισραηλινός στρατός απέδωσε σε ιρανικές δυνάμεις, μοιάζει να είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αυτή των--δεκάδων--προηγούμενων.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κάτοικοι στη Μετούλα, στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν οδηγία να σπεύσουν στα καταφύγια, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.
Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το επιτελείο, ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέσα στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, πάντως κατόπιν βγήκαν από αυτόν.

Ο στρατός του Ισραήλ, που θεωρεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ στήνουν μέτωπο στη Συρία και στον Λίβανο εναντίον του, πλήττει συχνά τις θέσεις τους.
madata
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου