Άρτα: Αναπτυξιακή για τον Αμβρακικό | Epirus World

Άρτα: Αναπτυξιακή για τον Αμβρακικό

Στη δημιουργία «Αναπτυξιακής Σύμπραξης Αξιοποίησης Αμβρακικού Κόλπου» θα προβεί ο Δήμος Αρταίων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου, που θα γίνει σε συνεργασία με Δήμους και φορείς που έχουν άμεση σχέση με τον Αμβρακικό Κόλπο και στόχο έχει την προστασία, αλλά και την ανάδειξη του Αμβρακικού, ο οποίος αποτελεί ένα οικολογικό θησαυρό για όλες τις περιοχές που «βρέχει».

Στην «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Αξιοποίησης Αμβρακικού Κόλπου» μετέχουν οι φορείς (εκτός του Δήμου Αρταίων): Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, Δήμος Αμφιλοχίας, Δήμος Νικολάου Σκουφά, Δήμος Πρεβέζης, Φορέας Διαχείρισης υγροτόπων Αμβρακικού, Επιμελητήριο Άρτας, Επιμελητήριο Πρέβεζας, ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ, Αλιευτικός Συνεταιρισμός Τσουκαλιού, Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων «Άραχθος».

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης πρότεινε είτε την δημιουργία ενός σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ, από πόρους του ΕΣΠΑ) ή ενός αναπτυξιακού προγράμματος με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ, αντίστοιχο του παλιότερου προγράμματος ΑΝΑΣΑ), με στόχους:

Την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού θαλάσσιου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου,

Την τουριστική προβολή του Κόλπου και την αξιοποίηση  των περιοχών πέριξ αυτού, καθώς

Την προώθηση και την τυποποίηση των αλιευμάτων του Αμβρακικού Κόλπου

Την δημιουργία υποδομών (δημόσιων και ιδιωτικών)

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, θα υπάρξει συνεργασία με τη ΜΟΔ Α.Ε. για την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης και την κατάρτιση του αναπτυξιακού προγράμματος, ενώ θα διεκδικηθεί τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος. 

«Βλέπουμε τον Αμβρακικό Κόλπο σαν ένα ενιαίο οικοσύστημα, το οποίο «βρέχει» πέντε Δήμους και δύο Περιφέρειες και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε να βγει πρώτα και κύρια ωφελημένος ο ίδιος ο Κόλπος, αλλά και οι περιοχές πέριξ αυτού. Δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της προστασίας του Κόλπου, καθώς προέχει η περιβαλλοντική του «θωράκιση», ενώ βασικοί άξονες στους οποίους θέλουμε να κινηθούμε είναι ο τουρισμός, η ανάπτυξη των αλιευμάτων του Κόλπου και η τυποποίησή τους, κάτι που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα προσφέρει θέσεις εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν διατυπωθεί στοχευμένες προτάσεις και εργαζόμαστε με συγκεκριμένο πλαίσιο για την υλοποίηση του εγχειρήματος» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει την υπ’ αρίθμ. 578/2017 απόφαση  με θέμα «Κατ’ αρχήν έγκριση συμμετοχής στην «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Αξιοποίησης Αμβρακικού Κόλπου», ενώ με σχετικό έγγραφο ζητούσε από τους εμπλεκόμενους φορείς τις προτάσεις τους. Ανταποκρίθηκαν οι: Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, Δήμος Αμφιλοχίας, Δήμος Νικολάου Σκουφά, Δήμος Πρεβέζης, Φορέας Διαχείρισης υγροτόπων Αμβρακικού, Επιμελητήριο Άρτας, Επιμελητήριο Πρέβεζας, ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ, Αλιευτικός Συνεταιρισμός Τσουκαλιού, Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων «Άραχθος».
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου