Το Γεωπάρκο Βίκου σε διεθνές συνέδριο | Epirus World

Το Γεωπάρκο Βίκου σε διεθνές συνέδριο

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο με έμφαση στην ανάδειξη και διαχείριση των περιοχών σε Ελλάδα και Κύπρο που έχουν χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαΐου 2018 στην Αθήνα. Και από την Ήπειρο θα συμμετέχει το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου, ένα από τα πέντε της χώρας.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων, και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου.

Σκοποί του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών στην Ελλάδα και την Κύπρο, που έχουν αναγνωρισθεί ως UNESCO Global Geoparks και συγκεκριμένα οι περιοχές Νήσος Λέσβος, Ψηλορείτης, Χελμός-Βουραϊκός, Βίκος-Αώος, Σητεία από την Ελλάδα και Τρόοδος από την Κύπρο, καθώς επίσης και η παρουσίαση του νέου προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» της ΟΥΝΕΣΚΟ, του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, και των  δυνατοτήτων που προσφέρει για την ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την εκπαίδευση για την αειφορία, την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου επιδιώκεται  η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, καλών πρακτικών, ιδεών και προτάσεων, η διάχυση γνώσεων για τη διαμόρφωση μιας νέας τουριστικής και περιηγητικής κουλτούρας, που βασίζεται στην υπεύθυνη διαχείριση και αξιοποίηση του πολιτισμικού κεφαλαίου και των περιβαλλοντικών πόρων κάθε προορισμού, καθώς και η ευαισθητοποίηση των κοινωνιών που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση και επίλυση προβλημάτων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, φορέων και οργανισμών, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, εκπαιδευτικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων και μη κυβερνητικών φορέων και οργανώσεων πολιτών, σε μελετητές, φοιτητές καθώς και στα μέσα ενημέρωσης και σε όσους ασχολούνται με την διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, 2η ημέρα του συνεδρίου θα γίνει ειδική αναφορά στο προτεινόμενο Γεωπάρκο της Βόρειας Εύβοιας, όπου θα μιλήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού - Πολιτισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Γιάννης Κοντζιάς.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας – Κύπρου θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών –  Ακαδημίας 1.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου