Τεκμήρια της τοπικής ζωής και της ιστορίας | Epirus World

Τεκμήρια της τοπικής ζωής και της ιστορίας

Ληξιαρχικά έγγραφα, τα περίφημα «ταπιά», δηλαδή τους τίτλους μεταβίβασης δικαιώματος χρήσης δημόσιας γης καθώς και έγγραφα που σχετίζονται με δάνεια από την Οθωμανική Αγροτική Τράπεζα, ψηφιοποίησαν και δημοσιοποίησαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Πρέβεζα. Τα έγγραφα προέρχονται από οικογενειακά αρχεία κατοίκων της περιοχής και αναφέρονται στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, αποκαλύπτοντας ορισμένες πτυχές της τοπικής ζωής και ιστορίας πριν την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Με αφορμή αυτό το γεγονός τα ΓΑΚ ζητούν και από άλλους κατοίκους της περιοχής που ενδεχομένως έχουν στην κατοχή τους ανάλογο υλικό να συνεργαστούν με την υπηρεσία ώστε να ψηφιοποιηθεί και να αποτελέσει ένα ακόμη τεκμήριο.

Τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στις κυρίες Σαφέτ Μαυρομμάτη και Βικτωρία Παπαγεωργίου-Τζούρου καθώς και στους κυρίους Γιώργο Μουστάκη και Θεόδωρο Μπομποτσάρη για τη συνεργασία τους με σκοπό την ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού που έχουν στην κατοχή τους.

Η ιδιαιτερότητα των δωρεών έγκειται στην ύπαρξη μιας ποικιλίας οθωμανικών έγγραφων του τέλους του 19ου ή των αρχών του 20ου αι., πριν την απελευθέρωση της Πρέβεζας.

Η αναγνώριση του είδους των εγγράφων αυτών δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της κας Φωτεινής Χαιρέτη η οποία είναι ερευνήτρια των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Πρέβεζας και υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς γνωρίζει την οθωμανική γραφή και την τουρκική γλώσσα.

Τα έγγραφα που παρουσιάζουν τα ΓΑΚ είναι ένα πιστοποιητικό γέννησης, ένα ταπί, ένα γραμμάτιο δάνειο της Οθωμανικής Αγροτικής Τράπεζας και μία απόδειξη πληρωμής δόσης δανείου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο αρχειακό υλικό της κας Σαφέτ Μαυρομμάτη, η οποία έθεσε στη διάθεση των ΓΑΚ διάφορα οικογενειακά τεκμήρια, τα περισσότερα σχετικά με τον πατέρα της, τον γνωστό σκιτσογράφο Αλή Ντίνο.

Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκεται και ένα χειρόγραφο τετράδιο με σημειώσεις στα τουρκικά και στην οθωμανική γραφή, τα ελληνικά και τα γαλλικά. Πολλές καταχωρήσεις του τετραδίου φαίνεται να συνδέονται με τη σταδιοδρομία σε οθωμανικά αξιώματα του παππού του Αλή Ντίνο, Αμπιντίν.





Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου