Είναι αλήθεια ότι αυξάνονται οι χωρισμοί την Άνοιξη; | Epirus World

Είναι αλήθεια ότι αυξάνονται οι χωρισμοί την Άνοιξη;

Την άνοιξη νιώθουμε αν όχι όλοι -οι περισσότεροι, μία πιο ευφορική διάθεση! Μήπως μαζί με τη φύση που ξυπνά, ξυπνούν και οι δίκες μας ορμόνες που τον χειμώνα είχαν πέσει σε χειμερία νάρκη; Αστειεύομαι φυσικά, εφόσον οι ορμόνες μας δεν πέφτουν μεν σε λήθαργο λόγω εποχής, μπορεί όμως να ρυθμιστούν πιο αποδοτικά με τη ζέστη και την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από την άνοιξη και μετά, η διάθεσή μας αυξάνεται κατακόρυφα σχεδόν για τα …πάντα!
Λογικό, αν σκεφτούμε πως η περιορισμένη ηλιοφάνεια και οι ψυχρές θερμοκρασίες μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά παρουσιάζοντας διαταραχή στα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης που επηρεάζει τον ύπνο και μας φέρνει πιο «πεσμένη» διάθεση, αλλά και της σεροτονίνης, χημικής ουσίας του εγκεφάλου γνωστής ως «ορμόνη της ευτυχίας». Έτσι, την άνοιξη αρχίζουμε και παρατηρούμε την αντιστροφή στις ποσότητες μελατονίνης και σεροτονίνης, όπου η πρώτη πέφτει λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας και της θερμότητας και η δεύτερη για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αυξάνεται. Εδώ βέβαια, χρειάζεται να τονίσουμε πως η σεροτονίνη ή «ορμόνη της χαράς», είναι το φυσικό μας αντικαταθλιπτικό, που όταν δεν υπάρχει σε αρκετή ποσότητα στον οργανισμό μας νιώθουμε πιο μελαγχολικά ή καταθλιπτικά συμπτώματα. Αν έχετε ακούσει για την εποχιακή κατάθλιψη, θα ξέρετε πως τα συμπτώματά της εκδηλώνονται συνήθως στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, καθώς η έκθεση στον ήλιο είναι χαμηλότερη και το κρύο πιο έντονο. Συνήθως, τα καταθλιπτικά αυτά συμπτώματα υποχωρούν με τον ερχομό της άνοιξης, καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει και να μεγαλώνει η ημέρα, ενώ το καλοκαίρι η διαταραχή παραμένει σε ύφεση.
Σύμφωνα μάλιστα και με αμερικάνικη έρευνα, ο βιομετεωρολόγος Dennis Driscoll στο Texas University, υποστήριξε ότι οι καιρικές συνθήκες και οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, επηρεάζουν και τον τρόπο που αισθανόμαστε, κατ΄ επέκταση και την ψυχολογία μας.
Έτσι λοιπόν, μέσα από την ανοιξιάτικη «εσωτερική μας αναγέννηση», αρκετές φορές θέλουμε να αναγεννηθούμε και σε θέματα σχέσεων. Πιο απλά, ζητάμε το καινούριο, το νέο, αυτό που θα μας φέρει μία πιο ευχάριστη αύρα στη ζωή μας. Αν μάλιστα, βρισκόμαστε σε μία σχέση που δεν είναι και τόσο …ευχάριστη ή πιο σωστά δεν έχει καλές βάσεις, τότε είναι θεμιτό να θέλουμε να ξεφύγουμε και να ξεκινήσουμε για άλλη, πιο αναζωογονητική!
Επιπλέον, η ευφορική αυτή διάθεση και η προσμονή του καλοκαιριού, με την ακόμα μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, την πιο ελαφριά ενδυμασία και τα θαλασσινά παιχνίδια, αναπτύσσει μία αίσθηση «παντοδυναμίας» αλλά και έντονου ερωτισμού, όπου «μπορώ και μόνος μου – μόνη μου, δεν σε χρειάζομαι για να νιώσω καλά και είμαι σίγουρος/η ότι και θα φλερτάρω και θα βρω ακόμα και καινούρια αγάπη, αν θέλω!»
Αν λοιπόν δεν έχεις χτίσει βάσεις στη σχέση σου τον προηγούμενο καιρό, από τις κρύες μέρες του χειμώνα που μας φέρνουν πιο κοντά, είναι δύσκολο, όπως καταλαβαίνεις, να αποφύγεις τον ανοιξιάτικο ή καλοκαιρινό χωρισμό! Όχι όμως και ακατόρθωτο! (tlife.gr)
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου