Δήμος Ιωαννιτών: Υπέρ του διαλόγου, κατά της απλής αναλογικής… | Epirus World

Δήμος Ιωαννιτών: Υπέρ του διαλόγου, κατά της απλής αναλογικής…

Σε ένα μετριοπαθές ψήφισμα που απέχει αρκετά από όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση κατέληξε –κατά πλειοψηφία- το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μετά από μία πολύωρη συζήτηση για τον «Κλεισθένη» που επικεντρώθηκε στην απλή αναλογική. Στην συνεδρίαση υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις από μέλη της Δημοτικής Αρχής, κατά της αλλαγής στο εκλογικό σύστημα με πλέον χαρακτηριστικές αυτές του Φίλιππα Τσουμάνη και του Θανάση Μανταλόβα. Υπήρξε επίσης η κάθετη διαφωνία στην απλή αναλογική από την παράταξη του Νίκου Γκόντα.. Ωστόσο στο ψήφισμα που τελικά κατέληξαν όλα αυτά διατυπώνονται με κομψό τρόπο ενώ έγινε παρότρυνση και προς την ΚΕΔΕ να μην αποχωρήσει από την διάλογο με την Κυβέρνηση.

Από την αρχική τοποθέτηση του δημάρχου Θωμά Μπέγκα, έγινε σαφές ότι προσπάθησε να ισορροπήσει σε δύο βάρκες… Και στην κυβερνητική και στην αυτοδιοικητική. Έτσι αφενός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων, αφετέρου κατηγόρησε και την ΚΕΔΕ για την στάση που κρατά.

Λάβρος ήταν ο Φίλιππας Τσουμάνης, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ενδεικτικό της αλαζονείας και του κυνισμού που χαρακτηρίζουν την Κυβέρνηση. Μάλιστα τόνισε ότι η απάντηση της αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι το συνέδριο και το ψήφισμα, αλλά το κλείσιμο των δήμων ή ακόμη και η παραίτηση όλων των δημοτικών συμβουλίων.

Ο Θανάσης Μανταλόβας, αναφέρθηκε σε πρακτικά ζητήματα που θα προκύψουν από την απλή αναλογική υπογραμμίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζονται θεσμικά θέματα των δήμων και τόνισε ότι δύσκολα με το νέο εκλογικό σύστημα θα μπορέσουν οι δήμοι να λειτουργήσουν και οι εκλεγμένοι δήμαρχοι να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Ο Νίκος Γκόντας υποστήριξε ότι καταργείται η αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι αν ένας εκλεγμένος δήμαρχος δεν διαθέτει πλειοψηφία θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των δήμων ενώ δεν απέκλεισε ένα συνεχές αλισβερίσι για να δημιουργούνται πλειοψηφίες.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη της οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννινα της Ανατροπής» τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και τόνισε ότι το σχέδιο νόμου έχει πολλά θετικά σημεία, όπως την κατηγοριοποίηση των Δήμων, τις αλλαγές στον έλεγχο νομιμότητας, τις αναπτυξιακές πολιτικές..

Εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» τοποθετήθηκε ο κ. Δημήτρης Πάνου, ο οποίος μάλλον ήταν και ο πιο ρομαντικός στη συνεδρίαση. Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, θεωρώντας ότι είναι το πιο δίκαιο σύστημα και τόνισε ότι η σύνθεση και η συναίνεση στα δημοτικά συμβούλια είναι απαραίτητες.

Ο Δημήτρης Τασούλας, εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης, απέρριψε το σύνολο του νομοσχεδίου θεωρώντας ότι η κυβέρνηση εξοπλίζει τους Δήμους και τις Περιφέρειες με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να συμβάλλουν στην κερδοφορία και τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής οικονομίας.

Τέλος ο κ. Βασίλης Καφαράκης, εκ μέρους της ΔΡΑΣΥ, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο διέπεται από την λογική του Καλλικράτη, ενώ η απλή αναλογική κατοχυρώνει την ισοτιμία της ψήφου και τίποτα παραπάνω.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πολύωρη συζήτηση κατέληξε σε ψήφισμα όπως περίπου το είχε εισηγηθεί εξ αρχής ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με βασικά σημεία ότι πρόκειται για νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων, η απλή αναλογική δεν συνιστά μεταρρύθμιση και μπορεί να οδηγήσει σε απαξίωση της αυτοδιοίκηση, ενώ ζητά διάλογο με το Υπουργείο και τάσσεται κατά την ακραίας αντιπαράθεσης όπως εκφράζεται από την ΚΕΔΕ.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου