Ιωάννινα: Η «μάχη» του Κλεισθένη στο Περιφερειακό Συμβούλιο… | Epirus World

Ιωάννινα: Η «μάχη» του Κλεισθένη στο Περιφερειακό Συμβούλιο…

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον «Κλεισθένη» με αιχμή του δόρατος την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Η συνέχεια δόθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, σε μία μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Η παράταξη της πλειοψηφίας δια του Περιφερειάρχη αλλά και άλλων στελεχών της εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο και βέβαια την απλή αναλογική. Βασικό επιχείρημα είναι ότι θα οδηγήσει σε πλήρη αποδιοργάνωση, σε συναλλαγές και εκβιασμούς.

Διαφορετική ήταν η θεώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς τόσο αυτή του Βασίλη Τσίκαρη, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Γιώργου Ζάψα που προέρχεται από την συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τάχθηκαν υπέρ της απλής αναλογικής και των αλλαγών που επιφέρει το σχέδιο νόμου.
Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι σήμερα το πρόβλημα στην αυτοδιοίκηση δεν είναι το εκλογικό σύστημα. Εκεί που πάσχει είναι στους πόρους, στις αρμοδιότητες και στην στελέχωση με προσωπικό. Στα θέματα αυτά το νομοσχέδιο δεν δίνει καμία απάντηση.
«Είναι προφανές ότι το σχέδιο νόμου επιδιώκει να εξυπηρετήσει πολιτικές στοχεύσεις εκτός του χώρου της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δημιουργήσει δηλαδή συμμαχίες και ερείσματα στο γενικότερο πολιτικό σύστημα. Κατανοητό. Πλην όμως θα πρέπει να δούμε και σε τι ολισθηρό δρόμο  οδηγεί την Αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης για να προσθέσει ότι στην πράξη θεσμοθετείται και νομιμοποιείται η συναλλαγή.
Ο κ. Καχριμάνης επεσήμανε ακόμη ότι αγνοήθηκαν όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέσα από τα συνέδρια της ΕΝΠΕ και ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη πραγματικού διαλόγου… Σε διαφορετική περίπτωση προέβλεψε πολύ χειρότερες μέρες για την αυτοδιοίκηση.
Βαθιά πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρισε το θέμα του εκλογικού συστήματος ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος της Ανατροπής» Βασίλης Τσίκαρης.
«Η απλή αναλογική αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την λαϊκή βούληση, αναβαθμίζει τον ρόλο του κάθε συμβούλου και του προσδίδει την προσωπική υπευθυνότητα που πρέπει να τον διακρίνει απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες που τον τιμούν. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν αφορά σε προβλήματα τοπικού επιπέδου» ανέφερε ο κ. Τσίκαρης.
Ο Γιώργος Ζάψας τάχθηκε υπέρ των αλλαγών που φέρει το σχέδιο νόμου, σημειώνοντας ότι βάζει τέλος στις πλασματικές πλειοψηφίες. «Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, από θέση αρχής. Πρέπει να απαντήσουμε θετικά και να ζητήσουμε ο Κλεισθένης ΙΙ να είναι πιο τολμηρός», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του.
Ο κ. Κωτσαντής, εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα της κοινωνίας και των λαικών στρωμάτων. Αντίθετα μετατρέπει τους Δήμους σε επιχειρηματίες και τις Περιφέρειες σε μάνατζερ.
Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Ψαθάς και Στράτος Ιωάννου καθώς και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι.
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης επιτέθηκε σφόδρα στην Κυβέρνηση τονίζοντας ότι στην δύση της θητείας της αναζητά τρόπους πολιτικής διάσωσης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος. Το ψήφισμα στήριξε μόνο η παράταξη της Περιφερειακής Αρχής ενώ οι υπόλοιπες επέμεναν στην κατάθεση των δικών τους προτάσεων.
Το ψήφισμα
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση δεν ασχολείται και δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης (έλλειψη πόρων, μέσων και προσωπικού).
  • Δεν αποκεντρώνει νέες αρμοδιότητες με αντίστοιχους πόρους
  • Δεν απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που κρατούν δέσμια την Αυτοδιοίκηση, αλλά ενισχύει την επιτροπεία του κράτους στους ΟΤΑ
  • Δεν κάνει καμία αναφορά στο μικρό, ευέλικτο, επιτελικό κράτος
Έτσι, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση, αν δεν αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι και παρακρατημένοι πόροι ή τουλάχιστον αν δεν υπάρξουν αξιόπιστες εγγυήσεις για την απόδοσή τους.
Για αυτό καλούμε την Κυβέρνηση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τις διαμαρτυρίες και κυρίως τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης.
Ο νέος νόμος θα πρέπει να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου