Μαξίμου για το επεισόδιο στη Ρω: Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά και το περιστατικό έληξε | Epirus World

Μαξίμου για το επεισόδιο στη Ρω: Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά και το περιστατικό έληξε

Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά, υπογραμμίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό στο νησί της Ρω.
Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».
Όπως τονίζεται, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο.
Ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνούν κυβερνητικοί κύκλοι.
Προσθέτουν δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».
Το χρονικό του επεισοδίου στη Ρω
Το ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής έκανε χαμηλή πτήση στη Ρω περίπου στις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα. Το ελικόπτερο προσέγγιζε τη Ρω από ανατολικά προς δυτικά όταν έγινε αντιληπτό από τον αρχιφύλακα του φυλακίου, ο οποίος αμέσως ενημέρωσε ιεραρχικά. Ο αρχιφύλακας έλαβε έγκριση για προειδοποιητικές βολές προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ετσι οι άνδρες που βρίσκονταν στο φυλάκιο έριξαν «τροχιοδεικτικά» πυρά από ελαφρύ οπλισμό, 762 χιλιοστών. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε το ΓΕΣ για την ελληνική αντίδραση «πρόκειται για προβλεπόμενη ενέργεια». Το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε χαμηλά, κάτω από τα 300 μέτρα, και μόλις είδε τα πυρά άλλαξε πορεία και έφυγε.
Άμεση ενημέρωση Τσίπρα και Καμμένου
«Εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής», λένε οι ίδιες πηγές, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ενημερώθηκε άμεσα για το περιστατικό και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Για το συμβάν ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ λίγο μετά το επεισόδιο συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για την εκτίμηση της κατάστασης.
Μάλιστα, ο κ. Καμμένος συνομίλησε και με τον αξιωματικό στο φυλάκιο που βρίσκεται στη νήσο Ρω, τον οποίο και συνεχάρη για τα αντανακλαστικά που επέδειξε, καθώς και για την άμεση εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.
«Βολές» Κικίλια κατά ΥΠΕΘΑ για το επεισόδιο στη Ρω
«Από το πρωί όλα τα ΜΜΕ προβάλουν ένα επεισόδιο στη νήσο Ρω, που, κατά πληροφορίες τους, έλαβε χώρα λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 12 ώρες και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο βουλευτής και τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Από το πρωί όλα τα ΜΜΕ προβάλουν ένα επεισόδιο στη νήσο Ρω, που, κατά πληροφορίες τους, έλαβε χώρα λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 12 ώρες και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου