Εγκρίθηκε η μελέτη… Ολοταχώς για δημοπράτηση η Γέφυρα Πλάκας | Epirus World

Εγκρίθηκε η μελέτη… Ολοταχώς για δημοπράτηση η Γέφυρα Πλάκας

Θέμα ημερών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι η δημοπράτηση της αναστήλωση της γέφυρας Πλάκας. Ένα εμβληματικό γεφύρι της Ηπείρου, το οποίο κατέρρευσε πριν από τρία χρόνια, θα είναι και το πρώτο στην Ελλάδα, στο οποίο θα αναπτυχθεί έργο τέτοιας κλίμακας. Σε επίπεδο Υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών, όλες οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και αυτό που απομένει είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού. Οι καλά γνωρίζοντες, εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό το καλοκαίρι, το κυρίως έργο να έχει περάσει πλέον στην φάση της υλοποίησης.

Το τελευταίο βήμα για τον διαγωνισμό ήταν η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης, η οποία υπογράφηκε και από τα δύο υπουργεία.

«Το λιθόκτιστο Γεφύρι Πλάκας, κτισμένο το 1866, γεφυρώνει τον ποταμό

Άραχθο, πλησίον του οικισμού Πλάκα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

αποτελεί το μεγαλύτερο μονότοξο, λιθόκτιστο γεφύρι των Βαλκανίων, έχει

χαρακτηριστεί «ως έργο τέχνης χρήζον ειδικής προστασίας...» και κηρύχθηκε ιστορικό

διατηρητέο μνημείο το 1972».

Είναι το πρώτο στοιχείο που τονίζεται στην απόφαση έγκρισης της μελέτης, ενώ επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, παρόμοιο έργο αναστήλωσης κι ανακατασκευής στην Ελλάδα.

Η μελέτη αποκατάστασης εγκρίθηκε και από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από Γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Έτσι ουσιαστικά ο κύκλος της τριετίας έκλεισε και αναμένεται με την δημοπράτηση να ανοίξει ένας καινούριος, πρωτόγνωρος και για τον τεχνικό κόσμο της χώρας.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου