Σε λειτουργία το Πολυδύναμο με πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης | Epirus World

Σε λειτουργία το Πολυδύναμο με πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης

Το Πολυδύναμο Κέντρο του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, μπαίνει σε λειτουργία… Κι αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη προγράμματος σωματικής αποτοξίνωσης, το οποίο θα υλοποιήσει o Ψυχιατρικός Τομέας του Νοσοκομείου σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. Το πρόγραμμα θα είναι το δεύτερο που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα, καθώς τα Γιάννινα παίρνουν σειρά μετά την Θεσσαλονίκη. Αυτό που δρομολογείται πλέον είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στους οποίους περιλαμβάνεται το Νοσοκομείο, το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Αυτός άλλωστε ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο βρέθηκε στα Γιάννενα ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλειος Γκιτάκος ο οποίος είχε σειρά επαφών με τον Διοικητή του Χατζηκώστα Βαγγέλη Καρβούνη και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Πολυδύναμου του Χατζηκώστα καθώς και άλλες, νέες, δράσεις που θα αναπτύξει το ΚΕΘΕΑ θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Στους νέους στόχους του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος που συμπλήρωσε δέκα χρόνια παρουσίας έχοντας την αμέριστη στήριξη των τοπικών αρχών και φορέων αναφέρθηκε ο επιστημονικός Υπεύθυνος Γιάννης Παπαχρήστου ενώ από την πλευρά του ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος χαρακτήρισε το πρόγραμμα της σωματικής αποτοξίνωσης ως μια καινοτόμο δράση.

Η δράση βασίζεται στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των υπό απεξάρτηση χρηστών ώστε με την συμπλήρωση του 20ημέρου της σωματικής αποτοξίνωσης που θα γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένο ιατρικό πρωτόκολλο να είναι σε θέση να αποφασίζουν τον τρόπο συνέχισης της απεξάρτησης.

Σύμφωνα τόσο με τον κ. Παπαχρήστου όσο και με τον κ. Γκιτάκο για το Πολυδύναμο του Χατζηκώστα έχει υπάρξει συμφωνία τόσο για τους χώρους που θα παραχωρηθούν και περιλαμβάνουν 24 κλίνες, 12 για απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και 12 για απεξάρτηση από αλκοόλ, όσο και για το προσωπικό το οποίο θα ανέρχεται σε 32 άτομα εκ των οποίων 16 νοσηλευτές.

Όσο για την συνύπαρξη με τον ΟΚΑΝΑ καθώς η συνεργασία είναι τριμερής, Ε.Σ.Υ., ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ και οι δυο τόνισαν πως είναι προαπαιτούμενο για το ΚΕΘΕΑ η διαφύλαξη της διαφορετικότητας στην φιλοσοφία των προγραμμάτων των δυο οργανισμών κάτι που θα εξασφαλιστεί μέσα από την προγραμματική σύμβαση η οποία και θα υπογραφεί.

Ο κ. Γκιτάκος μάλιστα εκτίμησε ότι η ζήτηση που θα υπάρξει θα είναι μεγάλη λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του προγράμματος κάτι που δημιουργεί ευθύνες ώστε να γίνει σωστή διαχείριση χωρίς να δημιουργηθούν λίστες αναμονής.

Και αν στην παρούσα φάση είναι στοίχημα η έναρξη λειτουργίας του πολυδύναμου του Χατζηκώστα το πραγματικό διακύβευμα είναι η συνέχιση λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος αλλά και αντίστοιχων μετά την συμπλήρωση των δυο πρώτων χρόνων οπότε και θα ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Από πλευράς του Υπουργείου υπάρχει δέσμευση για εξασφάλιση ποσού από τον κρατικό προυπολογισμό ,με τον κ. Γκιτάκο να σημειώνει ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας θα πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να μην βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο δομές που θα έχουν στηθεί προσφέροντας σημαντικό έργο στον τομέα αυτό να απειληθούν με λουκέτο αφήνοντας στον αέρα ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τέλος ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος αναφέρθηκε και στα δυο νέα προγράμματα αυτό της κινητής μονάδας που θα φέρει το ΚΕΘΕΑ κοντά σε ορεινές περιοχές αλλά και του πολυδύναμου κέντρου της Άρτας που θα έχει ως στόχο την ενημέρωση, την συμβουλευτική, και την υποστήριξη του χρήστη και της οικογένειας και θα απευθύνεται τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες.
epiruspost
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου