Ήπειρος: Σκουπιδομαχιών συνέχεια… | Epirus World

Ήπειρος: Σκουπιδομαχιών συνέχεια…

Αντιμέτωπους με το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα βρουν οι επόμενες μέρες τους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου. Αν και το κόστος το οποίο θα επιφέρουν τα νέα έργα που θα τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες ήταν λίγο πολύ γνωστό, εδώ και πολύ καιρό, οι περισσότεροι δήμαρχοι ανακάλυψαν εσχάτως ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών… Και βέβαια θα χρειαστεί να χαρατσώσουν τους πολίτες την ώρα που θα ζητούν και την ψήφο τους για την επανεκλογή τους!

Στην σύσκεψη που προ ημερών έγινε στην ΠΕΔ, οι εκπρόσωποι των Φορέων Διαχείρισης, έσπευσαν να μιλήσουν για αυξήσεις που θα φτάσουν ακόμη και στο 100%.. Υπολογισμοί που δεν προέρχονται από κάποια μελέτη, αλλά έγιναν εκ του προχείρου και ανακοινώθηκαν, άγνωστο με ποια σκοπιμότητα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ήδη έχει εκπονήσει σχετική μελέτη, από την οποία προκύπτει το κόστος ανά Δήμο, όταν θα είναι σε λειτουργία όλα τα έργα που προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε σπουδαία δουλειά στην διαχείριση των απορριμμάτων. Αμφισβήτησε ωστόσο τις εκτιμήσεις των δημάρχων για την αύξηση στο κόστος.

«Αυτή τη στιγμή έχει «ταβάνι» το εργοστάσιο στους 39 ευρώ/τόνο. Αν συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όπως μέχρι σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση αυτά που στην πραγματικότητα θα συμβούν με όσα  ειπώθηκαν. Για αυτό καλά θα είναι, προτού να βάζουμε τέτοια θέματα, να τα συζητάμε και να ξέρουμε ακριβώς για τι συζητάμε. Τα πράγματα δεν λύνονται δια μαγείας. Λύνονται με πολύ δουλειά. Αλλά το κόστος που αναφέρθηκε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κόστος πάντα υπάρχει όταν προσθέτεις μια καινούρια δουλειά. Αλλά όχι τέτοια κόστη που άρχισαν να παρουσιάζονται», τόνισε σε δηλώσεις του.

Από την άλλη, στον Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο αστικό δήμο της Ηπείρου, με τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων, αναζητούν τρόπους για την μείωση του κόστους.

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, σημείωσε ότι ακόμη δεν μπορούν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για την αύξηση που θα επιβαρύνει τους Δήμους, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για την αντιμετώπισή του.

 «Η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια υπόθεση στην οποία συμφωνούμε όλοι, όχι μόνο υπό των φόβο των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά γιατί επιβάλλεται να εφαρμόζουμε τις σύγχρονες μεθόδους προστασίας του περιβάλλοντος. Από εκεί και πέρα είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε με αριθμούς κι γι’ αυτό ζήτησα την επικαιροποίηση της μελέτης που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου με βάση τα σημερινά πραγματικά δεδομένα. Το κυριότερο όμως είναι να λάβουμε υπόψη και όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση του κόστους αυτού όπως για παράδειγμα την ανακύκλωση αλλά και την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου από τα απορρίμματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας, ο οποίος κλείνοντας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει σε επίπεδο Ηπείρου ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου