Τα υδροπλάνα χάνουν την πτήση.. Στα χαρτιά τα τρία υδατοδρόμια της Ηπείρου! | Epirus World

Τα υδροπλάνα χάνουν την πτήση.. Στα χαρτιά τα τρία υδατοδρόμια της Ηπείρου!

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την ώρα που το πρώτο υδροπλάνο έφτανε στη λίμνη με τον φιλόδοξο στόχο να συνδέσει τα Γιάννινα με την Κέρκυρα.. Το σχέδιο εκείνο μετά από μερικούς μήνες ναυάγησε… Το υδατοδρόμιο επανήλθε στην επικαιρότητα, με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και το σχέδιο για την διασύνδεση των Ιωαννίνων με τα νησιά του Ιονίου επανήλθε δριμύτερο και πιο φιλόδοξο. Συζητήσεις, δηλώσεις, πρωτοβουλίες… Τελικά όλα παραμένουν στα χαρτιά και μία ακόμη θερινή περίοδος βρίσκει τα υδροπλάνα καθηλωμένα για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Εδώ και μήνες για το υδατοδρόμιο στη λίμνη των Ιωαννίνων δεν έχει ακουστεί ούτε λέξη, παρότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον παρέμενε έντονο.

Τα προβλήματα πολλά και παρά τις καλές προθέσεις, όπως είχαν ανακοινωθεί από το Δήμο Ιωαννιτών προ διετίας περίπου, τελικά στην πράξη δεν λύθηκαν.

Τελευταία φορά που ακούστηκε η λέξη «υδατοδρόμιο» ήταν στο αναπτυξιακό συνέδριο του Οκτωβρίου.

Κλείνοντας τις εργασίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «σημαντικό, επίσης, για την τουριστική αναβάθμιση και αξιοποίηση της Ηπείρου και των νησιών του Ιόνιου είναι και το δίκτυο υδατοδρομίων, που σχεδιάζεται στην περιοχή.

Πρώτη και άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία υδατοδρομίων στην Ηγουμενίτσα, εδώ στη Λίμνη των Ιωαννίνων, αλλά και στην Πρέβεζα».

Και τα τρία υδατοδρόμια που σχεδιάζονται στην Ήπειρο παραμένουν ακόμη στα χαρτιά.

Από τις 25 αιτήσεις αδειοδότησης που έχουν υποβληθεί, μόλις τρεις, σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα έχουν προχωρήσει. Βασική αιτία αποτελεί η μεγάλη καθυστέρηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δεδομένου ότι με το ισχύον πλαίσιο του 2013, εφόσον ένας λιμένας δεν διαθέτει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) - η πλειονότητα δηλαδή των ελληνικών λιμανιών -, τότε θα πρέπει να γίνει ΜΠΕ για το σύνολο του λιμένος, και όχι μόνο για το κομμάτι όπου αναπτύσσεται το υδατοδρόμιο.

Ακόμη δυσκολότερα είναι τα πράγματα για αδειοδότηση υδατοδρομίου σε λίμνη, όπως στην περίπτωση των Ιωαννίνων.

Και στην περίπτωση που το πλαίσιο αδειοδότησης τροποποιηθεί προς το καλύτερο, το απολύτως βέβαιο είναι ότι η φετινή θερινή σεζόν έχει χαθεί..
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου