ΕΕ: Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση | Epirus World

ΕΕ: Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε την Τρίτη την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, ιδίως στο Αιγαίο, «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας» με τα κράτη-μέλη της.

«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε η νέα έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια (προς ένταξη) χώρα, καθοριστικός εταίρος για την ΕΕ και παράγοντας-κλειδί, αλλά δεν έχει έρθει η ώρα για να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις», εξήγησε η ύπατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσιάζοντας την έκθεση στο Στρασβούργο, όπου συνήλθε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα αυτή συνεχίζει να απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στον τομέα του Κράτους του Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», υπερθεμάτισε ο αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την πολιτική της ΕΕ ως προς τη γειτονία και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση.

Αντιδρώντας στην έκθεση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκρινε ότι «ορισμένες δηλώσεις, ορισμένες κατηγορίες και ορισμένες τοποθετήσεις εναντίον της Τουρκίας που περιέχονται στην έκθεση (είναι) απαράδεκτες».

Μποζντάγ: Δεν συμπεριφέρονται δίκαια απέναντι στην Τουρκία

«Δεν είναι η Τουρκία που απομακρύνθηκε από την Ε.Ε. αλλά είναι η Ε.Ε. που δεν συμπεριφέρεται αμερόληπτα και δίκαια στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, σε δηλώσεις του μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την Τουρκία, ο Μπεκίρ Μποζντάγ είπε ότι «στην έκθεση υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία, αλλά αυτά δεν αρκούν για να καλύψουν τις αδικίες εναντίον της Τουρκίας. Έχουμε χορτάσει από λόγια ωραία, εμείς περιμένουμε πράξεις».

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε ότι η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. είναι ένας στόχος που δεν έχει αλλάξει, ωστόσο κάποια μέλη της Ε.Ε. αντιστέκονται επίμονα στο να ενταχθεί η Τουρκία. «Εδώ δεν είναι η Τουρκία που απομακρύνεται από την Ε.Ε., είναι η Ε.Ε. δυστυχώς που δεν συμπεριφέρεται αμερόληπτα απέναντι στη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν συμπεριφέρεται ισότιμα και δίκαια. Εμείς παρόλα αυτά δεν εγκαταλείψαμε το στόχο της Ε.Ε. και δεν έχουμε πρόθεση να τον εγκαταλείψουμε ούτε από δω και πέρα. Εάν αυτοί τον εγκαταλείπουν, τότε ας βγουν και να μας πουν ‘εμείς αλλάξαμε γνώμη’», ανέφερε.

ant1news
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου