Καμπανάκι για τη μείωση των εμβολιασμών | Epirus World

Καμπανάκι για τη μείωση των εμβολιασμών

Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια και την πτώση στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς την περίοδο 2008-2015 καταγράφηκαν στην Ευρώπη 215.000 κρούσματα νόσων, οι οποίες μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της ιλαράς, τα καταγεγραμμένα κρούσματα της οποίας υπερτριπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, το 2017 καταγράφηκαν 14.451 διαπιστωμένα κρούσματα ιλαράς στην Ε.Ε., ενώ το 2016 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 4.643. Σε ποσοστό 87% τα άτομα που νόσησαν ήταν ανεμβολίαστα. Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη τριάδα με τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς, πίσω από τη Ρουμανία και την Ιταλία. Η σχέση, ωστόσο, κρουσμάτων - πληθυσμού φέρνει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση.

Οι ευρωβουλευτές επικροτούν την επικείμενη δρομολόγηση –μέσα στο επόμενο δίμηνο- κοινής πρωτοβουλίας, συγχρηματοδοτούμενης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την υγεία, με στόχο την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Επίσης, ζητούν από την Κομισιόν να διευκολύνει την κατάρτιση ενός καλύτερα ευθυγραμμισμένου χρονοδιαγράμματος εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ.

Παράλληλα, στο ψήφισμα επισημαίνεται η ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και μέσα από την ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών αξιολόγησης των εμβολίων. Για το λόγο αυτό, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει να χρηματοδοτηθούν ανεξάρτητα ερευνητικά προγράμματα για πιθανές παρενέργειες και οι ερευνητές να δηλώνουν τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων. Επίσης, ζητείται η άρση της εμπιστευτικότητας όσον αφορά στις διαβουλεύσεις της επιτροπής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Οι ευρωβουλευτές, τέλος, στηρίζουν την από κοινού προμήθεια εμβολίων για τα κράτη –μέλη, ώστε να μειωθεί το κόστος των εμβολιασμών.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου