Οργανωμένες επιδρομές Αλβανών για τα αρωματικά του Γράμμου... | Epirus World

Οργανωμένες επιδρομές Αλβανών για τα αρωματικά του Γράμμου...

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε η επιδρομή των Αλβανών στον Γράμμο για την συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων. Έξι δράστες είχαν θερίσει στην κυριολεξία το «δρακάκι» που φύεται στην περιοχή, είχαν φορτώσει 132 κιλά σε δέκα άλογα και ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όμως πριν προλάβουν να περάσουν τα σύνορα συνελήφθησαν από αστυνομικούς συνοριακής φύλαξης Νεστορίου.

Οι επιδρομές των Αλβανών γίνονται όλο και πιο συχνές, όλο και περισσότερες με τις υποθέσεις που εντοπίζονται από τις αστυνομικές δυνάμεις στους τρεις ακριτικούς νομούς, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Καστοριάς να είναι συχνές κυρίως στην εαρινή και θερινή περίοδο.

Η παράνομη συλλογή βοτάνων στην ελληνοαλβανική μεθόριο, είναι πρόβλημα που έχει παρελθόν με μεγάλες συνέπειες στην πανίδα της περιοχής.

Η Αλβανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων διατηρώντας σχέσεις με αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Σημαντικές ποσότητες βοτάνων προέρχονται από τις επιδρομές στα ελληνικά βουνά, κυρίως στην Μουργκάνα και τον Γράμμο.

Στον Γράμμο άλλωστε υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός σπάνιων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αυτό το γνωρίζουν πλέον οι "συλλέκτες".

Είναι εύκολη η πρόσβαση από τη γειτονική Αλβανία, καθώς κάποια χωριά απέχουν μόλις 15 λεπτά με τα πόδια και οι παράνομοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η συλλογή βοτάνων είναι παράνομη σε όλη την ελληνική επικράτεια και επιτρέπεται μόνο με άδεια από το τοπικό δασαρχείο για συγκεκριμένο είδος και συγκεκριμένη ποσότητα.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα ελληνικά βότανα είναι περιζήτητα καθώς περιέχουν περισσότερα βιοδραστικά συστατικά από τα βότανα άλλων χωρών, κάτι που οφείλεται στις ιδιαίτερες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου