Άγρια σύγκρουση Αθήνας-Άγκυρας και στην μέση οι Έλληνες στρατιωτικοί | Epirus World

Άγρια σύγκρουση Αθήνας-Άγκυρας και στην μέση οι Έλληνες στρατιωτικοί

Την ώρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές για πάνω από έναν μήνα, οι κόντρες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας «καλά κρατούν».
Την μεγάλη Δευτέρα το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση κατά της τοποθέτησης του Μεγάρου Μαξίμου που χαρακτήριζε εμμέσως «Σουλτάνο» τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογαν. Στην ανακοίνωση του το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η ρητορική που αντανακλάται στην χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που προς το παρόν κρατούνται,  επειδή παράνομα εισήλθαν στα σύνορά μας,  αποδεικνύει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει όλο και περισσότερο να χαμηλώνουν το επίπεδο του διαλόγου με την Τουρκία. Τα σχόλια αυτά, που δεν είναι συμβατά με κυβερνητική υπευθυνότητα, προκαλούν μεγάλη ανησυχία».
«Οταν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της η Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο την αρχή του κράτους δικαίου. Σε αντίθετες περιπτώσεις, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να αγνοεί εντελώς αυτή την αρχή, μη εφαρμόζοντας ακόμη και τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων. Η πρόσφατη ιστορία το καταδεικνύει αυτό», προστίθεται.
Ενώ την Κυριακή το Μαξίμου είχε αναφέρει, απαντώντας στις  αναφορές Ερντογάν περί σύνδεσης των «οκτώ» με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, ότι «η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».
Της ανακοίνωσης αυτής ακολούθησε το πρωί της Μεγάλη Δευτέρας και τοποθέτηση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Αμυνας να μιλά, μεταξύ άλλων, για «προσχεδιασμένο» εκ μέρους της Αγκυρας επεισόδιο, σχετικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Η δήλωση του Πάνου Καμένου
«Μέχρι και 15 χρόνια μπορεί να παραμείνουν κρατούμενοι οι Έλληνες στρατιωτικοί», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Ο υπουργός Άμυνας και κοινοβουλευτικός εταίρος, συνέχισε: «Κανείς δεν ξέρει όταν έχεις να κάνεις με έναν τρελό και με μια χώρα στην οποία δεν ισχύει τίποτα! Είδατε τι είπε χθες για τον Νετανιάχου. Η επιχείρηση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ήταν προσχεδιασμένη».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην ταινία «το εξπρές του μεσονυχτίου», όπου για να κρατήσουν κάποιον φυλακισμένο στο μπουντρούμι, κατασκεύαζαν συνεχώς κατηγορίες σε βάρος τους και ερωτώμενος για  ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου,  υποστήριξε ότι υπάρχει τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο η Ελλάδα απαντά σε ήρεμο τόνο ενώ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι αποδεκατισμένος.
Απάντηση Τσαβούσογλου
«Η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει τις αποτυχίες της με τις δηλώσεις Καμμένου»
O Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου ερμήνευσε τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής `Αμυνας Πάνου Καμμένου κάνοντας λόγο για μια στοχευμένη προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης να καλύψει τις αποτυχίες της και να στρέψει το βλέμμα του ελληνικού λαού μακριά από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Από την Προύσα, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής `Αμυνας για την Τουρκία. “Η ένταση τις τελευταίες βδομάδες κλιμακώνεται. Προς ποιά κατεύθυνση είναι οι διπλωματικές εξελίξεις;”, ρωτήθηκε ο Τούρκος αντιπρόεδρος ο οποίος απάντησε ότι “Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Και η Τουρκία είναι μία πολύ ισχυρή χώρα. Επιθυμία μας θα ήταν να επωφεληθεί περισσότερο από μία τέτοια ισχυρή χώρα γείτονα. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Τουρκίας”.
Ωστόσο είπε ότι “οι ισορροπίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αλλάξει. Βλέπω να υπάρχει μια στοχευμένη προσπάθεια ώστε να καλύψουν τις αποτυχίες τους στρέφοντας το βλέμμα του ελληνικού λαού από την οικονομική κατάσταση προς άλλη κατεύθυνση”.
ΝΔ: Το παραλήρημα του Καμμένου είναι ανάξιο σχολιασμού – Ανάξιος και για υπ. Άμυνας
Με έναν ιδιαίτερα σκληρό τρόπο σχολιάζουν πηγές της ΝΔ τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας και τις εκτιμήσεις του για την τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών.
«Το παραλήρημα του κ. Καμμένου είναι ανάξιο σχολιασμού. Είναι άλλωστε ανάξιος ο ίδιος για τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας», σχολίασαν οι πηγές της Πειραιώς.
Τι είπε ο Τζανακόπουλος
«Έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια το γεγονός ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης  Τζανακόπουλος.
«Ο κ. Ερντογάν δεν τόλμησε να κάνει έναν άμεσο συμψηφισμό, επιχείρησε έναν έμμεσο συμψηφισμό ανάμεσα στις υποθέσεις των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν νομίζω ότι αυτού του τύπου η τοποθέτηση βγάζει νόημα, διότι πρόκειται για δύο ανόμοιες υποθέσεις», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm και αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Όσο η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση η Ελλάδα πρέπει να κλείσει δευτερεύουσας έντασης θέματα, εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτά με την Αλβανία και την πΓΔΜ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά παρατήρησε πως η Νέα Δημοκρατία δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Γεννηματά: Να πάρει θέση ο Τσίπρας στις δηλώσεις Καμμένου για τους Έλληνες στρατιωτικούς
Αμεσα να πάρει θέση καλεί τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματα σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
«Έχει χρέος και ευθύνη ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί ΤΩΡΑ για όσα είπε πριν λίγη ώρα ο κ. Καμμένος στους δημοσιογράφους!» έγραψε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στο twitter.
με πληροφορίες από τον ελεύθερο τύπο
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου