Φόβοι για κύματα προσφύγων… Σε αυξημένη ετοιμότητα οι δυνάμεις στα Γιάννινα | Epirus World

Φόβοι για κύματα προσφύγων… Σε αυξημένη ετοιμότητα οι δυνάμεις στα Γιάννινα

Αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα Γιάννινα και εν συνεχεία προς τα σύνορα με την Αλβανία καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Η Αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση με δεκάδες μπλόκα να αναπτύσσονται τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και στα χωριά του Πωγωνίου. Στόχος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι να μην φτάσουν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα και κυρίως να μην δημιουργηθούν πρόχειροι καταυλισμοί. Τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αυξημένα ενώ συνεχείς είναι και οι περιπολίες κατά τις νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι οι μεγαλύτερες ροές καταγράφονται από την Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούν συγκεκριμένα κυκλώματα που υπόσχονται διαφυγή προς την Ευρώπη μέσω Αλβανίας.

Τις περισσότερες φορές όμως εγκαταλείπουν τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες κοντά στο λεκανοπέδιο παρακινώντας τους να συνεχίσουν πεζοί προς το βορρά.

Είναι πλέον καθημερινό το φαινόμενο να εντοπίζονται είτε από κατοίκους χωριών ομάδες που κινούνται είτε στο οδικό δίκτυο είτε σε χωράφια προς τα σύνορα. Αμέσως ενημερώνεται η αστυνομία η οποία τους οδηγεί στο εσωτερικό της χώρας.

Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επιτρέπει πλέον την κίνηση των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά, σε ολόκληρη την χώρα, προκαλεί έντονη ανησυχία.

Όπως πιστεύουν οι γνωρίζοντες, το πιθανότερο είναι ότι θα προκληθούν κύματα προσφύγων προς τα βόρεια σύνορα, κυρίως προς την Αλβανία, σε μία προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου προς την Ευρώπη.

Άλλωστε οι μνήμες της Ειδομένης παραμένουν ακόμη νωπές..

«Πρώτο μέλημα είναι να μην δημιουργηθούν ανάλογες εικόνες», τονίζουν αξιωματικοί της αστυνομίας και επισημαίνουν ότι όλες οι δυνάμεις, ειδικά στο νομό Ιωαννίνων, είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών ευνοεί την κίνηση των προσφύγων ενώ φαίνεται ότι πρόσφορο έδαφος μεταξύ τους έχουν βρει και πολυεθνικά κυκλώματα.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου