Συντήρηση: 11 κόλπα για να διαρκέσουν περισσότερο τα τρόφιμά σας | Epirus World

Συντήρηση: 11 κόλπα για να διαρκέσουν περισσότερο τα τρόφιμά σας

Η οργάνωση των αγορών και οι σωστοί κανόνες συντήρησης των τροφίμων, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων, την πρόληψη της αλλοίωσης των τροφίμων και την κατανάλωσή τους στον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Για την αύξηση του χρόνου συντήρησης των τροφίμων, η τεχνολογία επεμβαίνει ανάλογα προσπαθώντας να μειώσει τις θερμοκρασίες στις οποίες βρίσκονται και διατηρούνται τα τρόφιμα, να μειώσει το μικροβιακό τους φορτίο ή να αναστείλει τη δραστηριότητα των μικροβίων και να αποκλείσει την επαφή με οξυγόνο.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να διαρκέσουν περισσότερο οι παρακάτω 11 τροφές:
Ελαιόλαδο: Αποθηκεύστε το σε μικρά μπουκάλια. Μόλις ανοιχτεί, το ελαιόλαδο μπορεί να ταγγίσει, δηλαδή να αλλοιωθεί και να αποκτήσει βαριά οσμή και πικρή γεύση, μετά από τρεις μήνες. Το φρέσκο ελαιόλαδο μυρίζει όπως οι πράσινες ώριμες ελιές και έχει μια ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Αν παρατηρήσετε περίεργες μυρωδιές, σαν να μυρίζει κραγιόν ή στόκο, είναι ένδειξη αλλοίωσης.
Φυστικοβούτυρο: Γυρίστε τη συσκευασία ανάποδα ώστε το λάδι που συνήθως συγκεντρώνεται κοντά στο καπάκι να ανακατευτεί με το κυρίως σώμα του προϊόντος και να γίνει πιο κρεμώδες. Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι κλεισμένο καλά για να μην υπάρξει διαρροή προϊόντος.
Τυρί: Αφήστε το να αναπνεύσει. Τυλίγετε το τυρί με πορώδες υλικό. Αν δεν έχετε χαρτί για τυρί, τυλίξτε το με λαδόκολλα ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη. Μην εκθέτετε το τυρί σε οξυγόνο, γιατί θα στεγνώσει.
Βούτυρο: Μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη αν δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε άμεσα. Αυτό θα αποτρέψει τη αλλοίωσή του και την απορρόφηση μυρωδιών από τα άλλα τρόφιμα στο ψυγείο. Το βούτυρο που δεν έχει ανοιχτεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο για περίπου τέσσερις μήνες. Στην κατάψυξη μπορεί να συντηρηθεί για περίπου ένα χρόνο. Τοποθετήστε τις ράβδους βουτύρου με την αρχική συσκευασία τους σε διπλές σακούλες κατάψυξης. Αν το βούτυρο έχει μαλακώσει στο εσωτερικό του, σημαίνει ότι δεν είναι πλέον φρέσκο, καθώς έχει υποστεί οξείδωση.
Καστανή ζάχαρη: Αποθηκεύστε τη ζάχαρη σε ένα αεροστεγές πλαστικό δοχείο στο οποίο θα βάλετε κάποιο προϊόν με περισσότερη υγρασία, όπως μία φέτα ψωμί ή φέτες μήλου. Η ζάχαρη θα απορροφήσει τη υγρασία και θα παραμείνει μαλακή.
Μαγιονέζα: Τοποθετήστε την στην πόρτα του ψυγείου, καθώς στο εσωτερικό του μπορεί να παγώσει, με αποτέλεσμα να διαχωριστεί το λάδι και να ανέβει στο πάνω μέρος της συσκευασίας. Όταν φυλάσσεται στην πόρτα του ψυγείου μπορείτε να την καταναλώσετε εντός 2-3 μηνών μετά την αγορά της.
Αλεύρι: Το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι προτιμότερο να συντηρείται στο ψυγείο. Τα έλαια στο φύτρο του σταριού μπορεί να ταγγίσουν αν συντηρείται στο ντουλάπι για μεγάλο διάστημα. Εάν δεν το χρησιμοποιείτε συχνά, αποθηκεύστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, όπου μπορεί να αντέξει από δύο έως και έξι μήνες. Για να ελέγξετε αν είναι εντάξει, μυρίστε το. Θα πρέπει να είναι τελείως άοσμο. Αν έχει οποιαδήποτε μυρωδιά, πετάξτε το. Το κλασικό λευκό αλεύρι μπορεί να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο στο ντουλάπι σε αεροστεγές δοχείο.
Σιρόπι σφενδάμου: Μόλις ανοιχτεί, μπορείτε να το συντηρήσετε στην κατάψυξη αν το χρησιμοποιείτε σπάνια. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, το σιρόπι δεν θα παγώσει. Το καθαρό σιρόπι σφενδάμου μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια στη συσκευασία του. Όταν ανοίξετε τη συσκευασία, μπορείτε να το διατηρήσετε για περίπου ένα χρόνο στο ψυγείο.
Σάλτσα σόγιας: Ελέγξτε το χρώμα της. Οι κοινές ποικιλίες έχουν κοκκινωπό καφέ όταν το προϊόν είναι φρέσκο. Εάν είναι πολύ σκούρο, το πιθανότερο είναι ότι έχει υποστεί οξείδωση. Η σάλτσα σόγιας δεν χρειάζεται ψυγείο, θα τη βοηθήσει όμως να διατηρήσει τη γεύση της για μεγαλύτερο διάστημα. Στο ψυγείο μπορεί να αντέξει έως και δύο χρόνια.
Κόκκινα μπαχαρικά: Πάπρικα, πιπέρι cayenne και τσίλι σε σκόνη, θα παραμείνουν φρέσκα και θα διατηρήσουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους, το οποίο χάνουν γρήγορα αν εκτίθενται σε φως και θερμότητα.
Μέλι: Μπορείτε να επαναφέρετε το κρυσταλλωμένο μέλι τοποθετώντας το βάζο σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Ανακατέψτε το μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι. Μην βάζετε το μέλι στο ψυγείο, γιατί θα κρυσταλλώσει. Το μέλι μπορεί να διαρκέσει για πάντα, ακόμη και αν έχει ανοιχτεί η συσκευασία, λόγω των ενζύμων που βρίσκονται στο στομάχι της μέλισσας και τα οποία καταπολεμούν τα βακτηρίδια.

Το διαβάσαμε στο onmed
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου